29.07.2015 | 0:44
Извън контрол: НСО ще може да блъска автомобили, които й пречат
Гардовете ще могат да арестуват и ще са "физически неприкосновени"

Комисията по контрол на специалните служби към Народното събрание прие без забележки законопроекта, с който Националната служба за охрана (НСО) ще придобие нови правомощия, които на практика ще я направят безконтролна. Това става ясно от стенограмата от заседанието, с което проектът се праща за второ четене в пленарната зала.

С новия закон НСО ще се превърне в нещо средно между военно формирование, полицейско подразделение и специална служба. Записано е, че е „специализирана военизирана държавна служба“. Така началникът й ще може да произвежда офицери и сержанти, които няма да са част от армията. От БСП са предложили НСО да мине към правителството, а гардовете да са държавни служители. Това обаче не е било прието. Записано е също, че служителите й ще могат да арестуват, въпреки че НСО няма полицейски правомощия. Подобно на полицаите обаче държавните гардове ще „са физически неприкосновени и се намират под защитата на закона“.

Най-интересни са текстовете, свързани с правата на охранителите да употребяват оръжие и сила. Бъдещият закон ще им позволи да използват сила и помощни средства – белезници, палки, димки, гумени и шокови куршуми, както и принудително да спират автомобили, когато не бъде изпълнено тяхно разпореждане. Дори и да бъде употребена неправомерна сила, това ще се установява от други служители на НСО, а не от независим орган.

Специален текст позволява колите, които пречат на кортежите на НСО, да бъдат повреждани, за да се отстранят. Тези разпоредби са много важни в светлината на последния инцидент, при който граждани се оплакаха, че са били избутани от кортеж и за малко не са катастрофирали, а единият шофьор дори се е мъчил да настигне колата на НСО и да иска обяснения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране