08.11.2018 | 20:37
Йончева с „мръсни“ пари от КТБ. За „24 часа“ и „Стандарт“ няма жалби
Не се знае за какво ги е похарчила журналистката, която вероятно отива на съд

Обвинението на Елена Йончева, заради което се иска имунитетът й, ще бъде за пране на пари в особено големи размери, затова, че през 2012 г. е регистрирала компания, съвместно с офшорка, за която е трябвало да знае или поне предполага, че средствата са нечисти. За този член от НК се иска т. нар. предикатно престъпление -, т.е. задължително да се докаже първично престъпление, от което са възникнали „мръсните“ пари. -Това ще е длъжностното присвояване от КТБ. За последното тече многотомно дело в Специализирания съд.

Това стана ясно днес на брифинг на говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод поисканите 6 имунитета на различни народни представители, най-„интересният“ от които е Йончева.

Както по-рано съобщи прокуратурата, фактът, заради който Сотир Цацаров иска да разкрива данъчни, осигурителни, банкови тайни на журналистката е, че е образувала дружество „Офроуд“ ООД между нейната „Авторска телевизия“ ООД и офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид“, регистрирана на Британските Вирджински острови.

Така веднъж въпросното чуждо дружество, участвайки с 5000 лв. уставен капитал (колкото и самата Йончева), допълнително инжектирало 310 000 лв и после други 250 000 евро (реално превело € 170 000) в общата им сметка за „Резерв“. Тя пък била разкрита в КТБ. Единственият, който е имал право да оперира с тези пари, е била Йончева.

Става въпрос за пари, присвоени от длъжностни лица от КТБ, които на практика не са собственост на банката или на длъжностните лица, а са собственост на българските граждани, чиито средства са били там, поясни Румяна Арнаудова.

За да има успех делото обаче, държавното обвинение задължително трябва да докаже, че Йончева е знаела или поне предполагала престъпен произход на парите, които й дава съдружникът й „Далий…“. (между другото, в същия казус е младият Вълчо Арабаджиев, който е на съд, защото трябва да е предполагал престъпен произход на милионите, дадени му от баща му и майка му и намерени в негови банкови клетки, б.р.). „Имаме основание да считаме, че тя или знае, или предполга, което се извежда от гласни доказателствени средста на този етап“, каза днес Арнаудова (т.е. – има свидетел, твърдящ че Йончева е знаела, б.а.).

Инкриминираният период е 2012 г., когато освен всичко друго КТБ става… банка на годината по критерий „Динамика на развитието“. „Зад тази офшорка стои едно от подсъдимите по делото КТБ лица. Имаме доказателства за това, че тази офшорна компания вероятно е използвана за превеждане на средства през нейни сметки и средства на „Офроуд България“ на средства с престъпн произход“, обясни днес Румяна Арнаудова естеството на обвинението.

Тя отказа да каже кое е лицето – Цветан Василев или друг от 18-те обвиняеми. Няма също така и данни как са разходвани въпросните средства.

Сигналът срещу Йончева, както е известно, бе внесен от депутата Делян Добрев и други две лица.

На въпрос на Клуб Z: няма ли достатъчно изнесени публични данни за подобни „схеми“ за финансирането например на „Пресгрупа 168 часа“, изчезналите вече вестници „Преса“ и „Стандарт“ (както и евентуално медийната империя на Пеевски – „Телеграф“, „Монитор“ и пр.), Арнаудова отговори, че просто не й е известно за тях да е подаван сигнал.

На настоятелните журналистически въпроси – прокуратурата по този начин не се ли използва за разправа с политически противници на управляващите, Румяна Арнаудова на няколко пъти отговори, че държавното обвинение се ръководи само от закона и вътрешното си убеждение. А работа на политиците е да правят такива изявления.

Също така и исканията за 6 свалени имунитета, внесени в един ден от страна на Сотир Цацаров, били, „за да не се иска през ден от Народното събрание снемане на имунитет“. „За да се тоговори на всички въпроси, за нас е е необходимо да имаме провомощия за събиране на доказателства“, обобщи Арнаудова исканета за имунитета.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране