08.11.2017 | 19:26
Кабинетът „Борисов 2“ паднал заради приватизацията
Олигарсите се групирали, за да не допуснат разследване, гласи версията на шефа на правната комисия

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов измисли абсурден довод, за да оправдае намерението на управляващите за увеличаване на давността за разследване на приватизационните сделки. Пред bTV той заяви, че кабинетът „Борисов 2“ паднал, защото тръгнал да разследва приватизационните сделки на прехода.

„Опитахме в края на миналото Народно събрание и виждате, че стигнахме до предсрочни избори в резултат на това наше настояване. Очевидно повдигането на темата води до ескалация и групиране на олигархически кръгове, които са се облагодетелствали от този процес. Желанието ни за прозрачност беше един от съществените елементи да бъдем атакувани сериозно“, заяви Кирилов.

Председателят на правната комисия очевидно разчита на късата памет на избирателите. Всъщност на 3 октомври м.г., при номинирането на Цецка Цачева за кандидат на ГЕРБ за президентските избори, Борисов заяви, че ще подаде оставка, ако тя загуби на първия тур. След като шефката на Народното събрание стигна до балотажа втора след сегашния президент Румен Радев, Борисов се отметна от първоначалното си обещание и каза, че думите му са се отнасяли за загуба на Цачева след двата тура. В крайна сметка той подаде оставка в деня след вота на 14 ноември м.г.

Заканите за криминалната приватизация са любими на управляващите, но от тях никога нищо не е произлязло. Миналия октомври Боpиcов обяви, че ГЕРБ ще напpави пълна pевизия на pаздъpжавяването, като в акцията ще бъдат включени ДАНС и МВР. В крайна сметка се чу за доклад, включващ нарушения при приватизационни сделки след 1994 г., който обаче не беше обявен публично. Според медийни публикации той е бил изпратен на прокуратурата за повдигане на обвинения. Ако е така, излиза, че прокуратурата е свалила Борисов от власт. Досега тя не е отговорила какво е предприела. На въпроси на „Трансмедия“ преди месец Министерският съвет е отговорил, че е пратил доклада на агенцията за следприватизационен контрол.

Сега управляващите ще се опитат да удължат давността за приватизационни престъпления на 35 г. с промени в Наказателния кодекс, каза още Данаил Кирилов. В момента там има само два текста относно престъпления, свързани с приватизация. Те са в главата за длъжностните престъпления и за тях абсолютната давност е 15 г.

Кирилов призна, че е наясно, че голяма част от приватизационните сделки вече са гледани в съда. „Най-много са били те за приватизацията при кабинета „Костов“. Уви, приключиха с оправдателни присъди“, каза шефът на правната комисия.

По повод факта, че е недопустимо приемането на закон с обратна сила, той заяви, че в законопроекта на ГЕРБ нямало да се говори за „обратно действие“, но не изясни каква ще бъде формулировката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране