16.05.2018 | 13:25
Кабинетът каза „да“ за рестарт на АЕЦ „Белене“

Кабинетът взе решение да се вдигне мораториумът върху проекта АЕЦ „Белене” и го внася за гласуване в Народното събрание, предаде бТВ. Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че проектът ще бъда размразен. Причината е, че миналата седмица представители на Китайската национална ядрена корпорация обявиха, че са заинтересовани от изграждането на „Белене”.

На площадката на централата има два ядрени реактора, които страната ни поръча на Русия преди години. До момента България е вложила 3 млрд. лв. по проекта. Енергийният министър Теменужка Петкова пък обяви, че до края на годината трябва да е стартирала процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене”, ако Народното събрание даде мандат за това. Тя уточни, че не се предвижда държавна гаранция за проекта или ангажимент за изкупуване на произведения ток.

Да видим как пазарът ще реагира на една такава възможност. Всички разговори водени до момента и всички компании, проявявали интерес досега към АЕЦ „Белене” ще имат възможност да участват, заяви от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев.

Ще имаме вариант да избираме между най-доброто предложение, ако има примерно 4-5 компании, проявяващи интерес. Нелепо е това решение днес да бъде вкарвано в координатната система на някакви геополитически емоции. Имаме български реактори, които са българска собственост и сме длъжни да намерим най-доброто решение, допълни Дончев.

Той подчерта, че няма никакви политически нюанси в това решение. Едно подобно решение не е насочено към нито един сектор в българската енергетика, то не е срещу въглищните централи, нито срещу ВЕИ-тата. Ако пазарът реагира, ако покаже, че десетилетия напред една нова мощност има бъдеще, то тя ще бъде изградена. Проектът или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран, категоричен е Дончев.

Пазарен означава без държавна гаранция, разчитайки на това, че цената на произвежданата електроенергия ще бъде изкупувана на пазара. Ако държавата заедно със стратегическия инвеститор, който предложи добрите условия, успее да изгради това съоръжение, ще продава електроенергията на този пазар, добави още Дончев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране