19.04.2018 | 0:01
Кабинетът се сети за болните в неравностойно положение
Бойко Борисов се направи на изненадан от тежкото състояние на децата с увреждания

Три нови медицински изделия се включват в списъка с помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, за купуването на които хората с увреждания ползват целева помощ от държавата. Това реши кабинетът, докато под прозорците му протестираха майки на деца с увреждания. Бойко Борисов се направи на изненадан от тежкото състояние на децата с увреждания и обясни колко разстроен бил от репортаж за семейство, което напуска България, за да осигури достоен живот на болното си дете. Малко човечност няма ли, бе, какви са тея хора, държавни заплати вземат, възмути се премиерът от чиновници, които препращали семейството от институция към институция.

В опит да запушат общественото недоволство управляващите решиха да добавят в списъка вертикализатори за деца с увреждания, детски рингови инвалидни колички и детски инвалидни колички. Измененията касаят Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания. Въвежда се изискването медицинските изделия по индивидуална мярка да бъдат изработвани по поръчка за конкретен пациент.
Идеята на промените е да има по-ефективен контрол и намаляване на административната тежест при предоставянето на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия.

Променя се механизмът по предоставяне и изплащане на целеви помощи за купуване на медицински изделия и помощни средства – ще се преустанови практиката да се предоставят пари на ръка на правоимащите. Хората с увреждания ще получават необходимата помощ и медицински изделия, без да се налага да посещават многократно дирекциите „Социално подпомагане“. Ще отпадне и необходимостта да предоставят отчетни документи за покупката на помощните средства, обещава кабинетът.  Месечните добавки за социална интеграция и целевата помощ ще се отпускат по настоящ, а не по постоянен адрес, както беше досега.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране