29.08.2015 | 0:32
Кадиев обвини главния архитект на София в конфликт на интереси
Депутатът твърди, че Петър Диков има интерес от застрояването на терен зад "София ленд"
Петър Диков

Депутатът от БСП Георги Кадиев обвини главния архитект на София Петър Диков в конфликт на интереси във връзка със застрояването в Борисовата градина и Южния парк. Става въпрос за терен зад бившия „София ленд“ на бул. „Н. Й. Вапцаров“. Депутатът инициира и петиция срещу застрояването.

Спорният строеж по думите на Кадиев е доста голям и очевидно се изгражда жилищна сграда. В момента строежът е върху 22 декара площ, твърди Кадиев. Още през 2009 г., когато е извършена промяна в устройствения план, той е бил против това. Водил е спор дали трябва да се смени зоната. „Дотогава тя се водеше за спорт и атракциони, а след това стана от смесен тип с право на строителство. Тогава аргументът беше, че мястото е запустяло“, припомни Кадиев.

Според него Диков има интерес от този строеж. Той е собственик на фирма „Про ин“ ООД, а управител е бил архитект Вълканов. Сега проектант на жилищната сграда е „При ин плюс“, където пак се появява името на Вълканов. Кадиев поиска промяна на общия устройствен план.

Главният архитект отвърна на Кадиев, че планът е приет по времето, когато начело на София е Бойко Борисов. По думите на архитекта теренът, ядосал Кадиев, никога не е бил част от Борисовата градина. „54% озеленяване предвиждал проектът. 19% ще е само застрояването. Няма далавера, защото ние от една асфалтирана площадка правим един терен с 54% озеленяване“, заяви Диков. По повод връзката с архитект Вълканов главният архитект каза, че няма нищо общо с него и двамата се разделили с лоши чувства и скандали.

Червеният депутат припомни, че преди време подаде сигнал до Комисията за конфликт на интереси за участие на Диков в частни дружества, която обаче излезе с решение, че няма нарушение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране