13.02.2016 | 0:01
Как е фрау Меркел с психичното си здраве
Виден психиатър твърди, че тя е „изгубила връзка с действителността“

Немската редакция на американското интернет издание The Huffington рost публикува интервю с известния психиатър и психоаналитик Хайнц-Йоаким Маац, който коментира като експерт поведението на германския канцлер Ангела Меркел. Той го определя като „абсолютно нерационално“, като според него причината за това е, че тя не взима под внимание реалните сложности, възникващи във връзка с кризата с мигрантите, нахлуващи в Европа. По мнението на специалиста, „неблагоразумното и упорито поведение на канцлера говори, че тя е изгубила връзка с действителността“.

Както отбелязва медията, все повече граждани на Германия не вярват в благополучното разрешаване на кризата с бежанците и все повече членове на собствената партия на фрау Меркел – Християно-демократичния съюз, протестират срещу провеждания от нея курс. В Европа тя все повече е подлагана на изолация. И логично възниква въпросът: защо канцлерът продължава неотклонно да следва своята линия?

Отговорът на 72-годишния психиатър, автор на около 40 книги по психоанализа, който дълго време следи политическата кариера на Меркел, е, че тя, както и мнозина други във властта, страда от завишена самооценка, което я прави невъзприемчива на критика. „При това, в сравнение с октомври м. г. (когато по нейно настояване пред т.нар. бежанци бяха отворени широко границите на всички страни от ЕС), нейното състояние в момента е отчетливо влошено“ – изтъква Маац и отбелязва, че следствие на всичко това в нея все повече се развива нарцисизмът.

The Huffington рost подчертава, че Меркел отдавна е определяна като най-влиятелната жена на света и дори бива наричана „Майка на нациите“. През октомври 2015 г. фрауто дори бе номинирана за Нобелова награда за мир.
Но всички тези високи оценки не са основани на реални успехи на нейната политика или лични компетентности. „Тя никога не е била лидер – тя винаги реагира на възникващите проблеми, но не действа. Боя се, че и самата Меркел е убедена, че е най-влиятелната жена в света. И благодарение на тази изкуствено завишена самооценка тя провежда своя курс“ – категоричен е психиатърът.

Той стига до убийствения извод, че поведението на канцлера е станало твърде опасно за Германия, тъй като способства за разкол в обществото. Тя упорито отстоява позиции, които все повече граждани не споделят. При това Меркел взима решения, основани на собствените си емоции, надценявайки силите си.
Първото емоционално нейно решение бе отказът на Германия от атомна енергетика след инцидента в АЕЦ „Фукусима“, а второто – отварянето на границите за бежанци през миналата есен, което бе възприето по света като щедър хуманитарен жест. Но сега ситуацията е напълно променена.

Въпреки това Меркел не вижда свидетелствата за присъщите на самовлюбените личности дефицит на самооценка и чувство за самосъхранение. „Не вярвам, че тя може да прогледне. Както и не вярвам, че е способна да промени своята политика и да подаде оставка. Това би означавало повече от признаването на своите грешки, а би поставило под въпрос делото на живота й. Нарцистичните личности не са способни на това“ – смята Маац.

Както отбелязва авторитетният в деловите кръгове вестник Deutsche wirtschafts nachrichten: „Стремежът на Ангела Меркел еднолично да взима решения за „спасяването“ на бежанците не е нищо друго, освен поукрасена с хуманистичен патос мания за величие, за която Европа ще трябва да плаща не едно десетилетие напред. Зацикляйки на своята натрапчива идея да приеме колкото може повече мигранти, канцлерът няма намерение да предложи програма за борба с настоящите проблеми – посочва изданието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране