14.02.2018 | 0:01
Как италианската мафия се превърна в глобален играч?
Престъпните кланове действат от Балканите през САЩ до Мексико и Колумбия

Италианската полиция поде активна кампанията за борба с мафията от началото на тази година, като организира спецакции и арестува десетки в района на Неапол, Рим и сицилианския град Агридженто. Задържаните лица са обвинени в контрабанда, изнудване, поръчкови убийства, раздаване на рушвети на политици, сводничество, кражба на произведения на изкуството, и др. Списъкът от престъпления е обширен, а бандитите са от различни кланове на италианската мафия. Какво представлява днес италианската мафия?

Коза ностра – от Сицилия до САЩ

Сицилианските банди създадоха модела, който използват другите мафиотски групировки. През ХIX век те раздават правосъдие в местата, където са формирани, а по-късно силата и влиянието им започват да нарастват.

Коза ностра означава в превод „наша работа“ – така се нарича първата мафия, формирана на базата на семейни кланове. Тя е прочута с „омертата“ – кодекс на мълчанието, който изисква изключителна лоялност. Предателите рискуват да бъдат измъчвани, да се простят с живота си или роднините им да бъдат наказани. Дори и днес те разрешават търговски спорове и откриват откраднати стоки в Сицилия, като подкопават бавнодействащите италиански съдилища. В същото време много хора ги ненавиждат заради исканите „пари за защита“, с които изнудват бизнеса.

Коза ностра придобива слава в САЩ, където се занимава с измами и рекет в Чикаго, Ню Йорк и други градове. Тя значително укрепва позициите си по време на т.нар. „сух режим“ през 20-те години на ХХ век, когато контролира пазара на незаконен алкохол. ФБР твърди, че в голяма степен американският престъпен синдикат не е свързан с италианските кланове.

Наркотрафикът си остава в основата на бизнеса на Коза ностра. Когато днес се заговори за „мафия“, много хора веднага се сещат за Марлон Брандо във филма „Кръстникът“. Въпреки че произходът на „мафия“ не е свързан точно с бандите от организираната престъпност.

Някои мафиотски кланове от Италия действат в глобален мащаб в сравнение с подобни безмилостни „мафиотски“ банди от Русия, Китай, Албания и други държави. Понякога бандите координират извършването на престъпления и делят плячката.

Коза ностра е проникнала в местната и централната власт не само в Италия, но и в САЩ. Но дори и в Италия гръмките скандали, свързани с корупция, невинаги са с участието на мафията.

Според данни на ФБР в редиците на Коза ностра и на трите други големи италиански мафиотски групировки – Камората, Ндрангета и Сакра корона унита – има общо около 25 хил. души, като с тях се свързват още около 250 хил. души по целия свят.

Когато начело на Коза ностра беше „кръстникът“ Салваторе „Тото“ Риина, групировката беше във война с италианската държава. През май 1992 г. хората на Риина взривиха бомба, която уби прокурора Джовани Фалконе, съпругата му и трима от охранителите му край Палермо. Два месеца по-късно беше ликвидиран в Палермо с кола бомба и назначеният на негово място прокурор Паоло Борселино, както и петима бодигардове. Тото Риина почина през ноември 2017 г. на 87 години в затвора, където излежаваше 26 доживотни присъди за убийства.

Коза ностра разпростря своите пипала и до финансирани от ЕС проекти в Сицилия, като използва заплахи срещу местните подизпълнители. Разследване на Би Би Си от 2010 г. установи, че вятърни електроцентрали са сред набелязаните от мафията бизнес проекти. Сицилианското общество се съпротивлява. Антимафиотската група Либера тера стартира нов вид бизнес – хотелиерство с парите и недвижимото имущество, иззети от мафията. Специалистът по изучаване на мафията от Оксфордския университет Федерико Варезе казва, че Коза ностра сега иска „пари за защита“ от държавно финансираните центрове за настаняване на бежанци, които се намират в Сицилия. Някои мигрантски банди се конкурират с мафията в бизнеса с проститутки, например, допълва Варезе. Според него италианската полиция в Сицилия поставя под „огромно напрежение“ мафията.

Камората – от беден Неапол до Испания

В клановете на Камората в Неапол и Казерта, който се намира северно от пристанището, има около 4500 души. Основният им бизнес са наркотиците и са известни с изключителна жестокост. Те изнудване за пари строителни компании, фирми за събиране на боклук и текстилни компании. Сред жертвите им са и предприятия, в които при мизерни условия се трудят китайци, произвеждащи ментета на италиански маркови стоки.

Измамите на жестоката Камора са описани от работещия под прикритие италиански журналист Роберто Савиано, чиято книга „Гомор“ от 2006 г. се превърна в бестселър. Полицията му зачисли охрана и той живее под защита, тъй като е получавал заплахи за живота си от Камората. В интервю за американската Пи Би Ес Савиано казва, че Камората и Ндрангета нямат толкова йерархична структура както Коза ностра, имат по-млади босове и са „доста по-окървавени“. Те не са толкова свързани с политиката в сравнение със сицилианците.

Наркомрежата на Камората е стигнала чак и до Испания, но корените на синдиката си остават в бедните райони на Неапол като Скампия и Секондиляно. Мафиотското насилие в Остиа, бедно предградие на Рим, също се свързва с Камората. Италианците бяха гневни преди време, когато стана ясно, че член на мафиотския клан Спада се е опитал да удари в главата тв журналистка. Професор Варезе отбелязва, че в структурата на Камората важна роля играят жените – те по принцип изпълняват ролята на куриери и счетоводители, които плащат на членовете на клана.

Ндрангета – от Калабрия до Мексико и Колумбия

Областта Калабрия, която се намира на върха на италианския ботуш, е близо до Сицилия и Ндрангета първоначално е била издънка на Коза ностра. Името й идва от гръцката дума „андрагатия“, което означава „смелост“ или „лоялност“.

ФБР изчислява, че в Ндрангета има около 6000 души. Групировката е базирана в един от най-бедните райони на Италия. Тя се е специализирала в трафика на кокаин. Оксфорският преподавател Варезе казва, че организацията има директни връзки с криминални банди от Мексико и Колумбия. Според някои изчисления Ндрангета контролира до 80% от търговията с кокаин в Европа. Калабрийската мафия се е окопала и в Северна Италия, като контролира част от криминалния бизнес край Торино.

Сакра корона унита – мафията от Пулия

Най-малкият от основните италиански мафиотски синдикати – Сакра корона унита (Обединена свещена корона), е базиран в Пулия, югоизточната част на Италия. Според ФБР той наброява около 2000 души и е специализиран в контрабандата на цигари, оръжия, наркотици и хора. Пулия е естествен път за трафик от Балканите. Смята се, че местните мафиотски кланове имат силни връзки с престъпните банди от Източна Европа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране