24.11.2017 | 21:19
Как изчезнаха 3.8 млн. лева от сметки на Мартин Петров
От банката не коментират случая, позовавайки се на защитата на клиентите с банкова тайна

Как са изчезнали 3,8 милиона лева от банкови сметки на футболната звезда Мартин Петров? Този въпрос коментира днес икономистът Владимир Каролев, след като вчера в. „Труд“ написа, че Петров е подал сигнал в Софийска градска прокуратура.  Според информацията, която Петров засега не коментира пред друга медия, той е имал личен банкер – жена на име Ирина Ч.А., която била упълномощена да оперира със сметките му. През август той установил, че Ирина е била освободена от банката 10 месеца по-рано и че сумата липсва.

Поискал проверка и установил, че „в периода 2007–2017 година без негово знание, съгласие и подпис са извършени над 450 платежни операции по 13 негови сметки“, пише вестникът.  Ето това според Каролев е много малко вероятно.

Първо, това 10 години ме притеснява, заяви Каролев пред Нова тв, който е категоричен, че ако се е случило, такова нещо не може да стане със съдействието на банката и не може да бъде извършено от един-единствен служител. По мнението на икономиста ако е направена такава измама, тя е станала след напускането на служителката.

„Преди години имах такива взаимоотношения с банка, не в България, и всички транзакции бяха правени с изрични нареждания от моя страна – не само с подпис, обаждали са се по телефона, когато съм изпращал по факс. Когато виждат, че идва от моя подпис и че това е моят подпис, се обаждат и питат аз ли правя това нареждане“, каза Каролев, обяснявайки защо се съмнява в описаната в публикацията схема.

Той подчерта, че банковият служител получава пълномощно за съвсем конкретни действия, от които не може да се отклонява.  „Вижда ми се невъзможно, освен ако не става въпрос за измама. Не знам дали организирана престъпна група не звучи пресилено, но един човек не би могъл да направи това. Не може един служител да го направи. В нареждането той трябва да представи документ за това пълномощно. В документа пише какво точно трябва да се направи. Това пълномощно е в съответния клон на банката.“

Много ще се учудя, ако банка има вина в случая, вметна Каролев и заключи, че „може би става въпрос за измама и немарливост на клиент на банката“. Ако клиент прилага здрав разум, това не може да се случи, убеден е той.

Ако банката е виновна, 100% ще се възстановят тези пари на г-н Петров. От банката не коментират случая, позовавайки се на защитата на клиентите с банкова тайна. По случая има образувана преписка, но наблюдаващият прокурор все още не се е произнесъл. БНБ също прави проверка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране