14.08.2015 | 19:32
Каква е тайната на правилните въпроси?
Записки от халваджийския тефтер: Малоумни репортерки и ББ

14 август, София. Без връзка с изборите планирано се открива спортен комплекс. Задават се няколко въпроса едновременно, но Бойко Борисов чува частично един от тях и мигом се обръща към репортерката, която го е задала – да го повтори. И тя повтаря.

***
Репортерка: КАКВА Е ТАЙНАТА НА ГЕРБ ДА ПОСТИГА ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ В СОФИЯ И КОЯ Е НАЙ-ВАЖНАТА РЕФОРМА?

Бойко Борисов: Минавате с камерите, снимате и показвате на хората. Ако довечера дойдете, ще видите – сигурно до 10 часа, 11 – тука ще е пълно с деца.

Друга Репортерка: Г-н Борисов, изпълнителната власт планира ли някакви действия и инициативи във връзка с войната по пътищата, която взима все повече жертви? Нещоооо, нещо в тази връзка мисля, че споделихте.

ББ: Ами вижте, то просто трябва да се спазват законите. И ролята на семейството е изключителна тука. Защото тези, които излизат да карат вечерно време по пътищата и ние ги преследваме, само полицията, от едно място на друго да ги предотвратява, също имат родители вкъщи. Тези коли ги подготвят през деня – в сервизи. Майките, бащите им, родителите им, баби, дядовци ги гледат. Къде са им децата посред нощ да карат така. Така че какво искате – на всяка права отсечка… Всеки ден строим все по-нови и нови пътища. Това значи ли, че на всяко едно отремонтирано място трябва да слагаме и по един патрул денонощно да стои, за да пази?! Това, че родителите не искат да знаят вечерно време къде са им децата…

Трета Репортерка: По-скоро дали законите са достатъчно ясни…

ББ: Муоля?!… А как да не са достатъчно ясни?! Кой закон позволява да отидеш да караш с превишена скорост, да нарушаваш обществения ред, да вдигаш шум и всичко останало? Кой закон го позволява? Но кой родител, ми е по интересно, позволява детето му да отиде там? Кой родител? Искате ли да приложим малко репресия, полицията да я накараме да бъде по-твърда с тези хора и да видите по сутрешните блокове – държавата, децата, ми те, милите, отишли малко да се повозят, някой ги тормозел, това ли искате? Да си влезнат в ролята родителите.

Някоя от всичките Репортерки: Трябва ли гонките да се впишат в закона като престъпление? Сега не е така.

ББ: Ами ние, ако всеки ден, всяко нещо, което се нарушава, го записваме наново и наново, те ще станат халваджийски тефтери тия закони. То и сега е забранено. Къде има това разрешено да се прави? И аз затова повече като родител питам: те знаят къде са им децата? И държавата ли е длъжна на този, който си е направил деца, да отиде нощно време да го пази непрекъснато, че правил такива неща. В интернет се организират, родителите им знаят. Те ги виждат и си мълчат. Ами ето, Фандъкова е учителка (сочи я до себе си), образованието е важна част. Оттук нататък семейството и родителите, възпитанието на децата е задължение на цялото общество, на всеки родител. Насищаме сега с камери, насищаме с полиция, но това са допълнителни ресурси, които отиват. Направихме пътища, една мантинела здрава няма. Една мантинела! Просто, кара се по безумен начин. Не знам с какви средства вече да се бориме.

Още една Репортерка: По-тежки санкции, повече хора на пътя, полиция…

ББ: Полиция изкарваме навсякъде. Даже си наруших заповедта за август месец. За 1-ви септември разреших на МВР да изкарат полицаите и да спират, въпреки желанието ми, и от 1-ви септември ще ги върна обратно, в изходно положение, разбира се, защото полицията казва „ние не можем да смогваме с камерите да съберем фишовете от нарушителите“. Толкова много нарушители са! Това е, цялото общество трябва да сме като един в това отношение. Не съм аз човекът, който трябва сега да води педагогически лекции на родителите. Това трябва да е… Може да загине твоето дете, може да загине друго дете. Всякакви хора загиват.

(Разговорът продължава на тема „Накарах се сега на началника на Генералния щаб…)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране