25.07.2016 | 22:20
Камикадзето от Ансбах бил в България 6 месеца, получил убежище у нас
Сириецът доказано се е прекланял пред "Даеш". Носел куп евро

Атентаторът от Ансбах пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014 г. Това съобщиха главният секретар на МВР Георги Костов и председателят на държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

27-годишният сириец, който се взриви в нощта срещу понеделник в баварския град Ансбах близо до сцената на музикален фестивал и рани 12 души, е получил убежище у нас през декември 2013 г. Някъде около 15 часа вече имаме официално съобщение от немските партньори затова кое е точно самовзривилото се лице, съобщи Георги Костов.

Той обаче отказа да назове името на атентатора с аргумента, че в момента властите в Германия провеждат процесуално-следствени действия. Въпросното лице е пребивавало на територията на страната от края на 2013 г. до средата на 2014 г. Последните две години не пребивава на наша територия, уточни главният комисар на МВР.

Председателят на Държавната агенция по бежанците Петя Първанова каза, че лицето е регистрирано есента 2013 г., подал е молба за закрила. Декември 2013 г. получава хуманитарен статут, който му дава право да се придвижва на територията на България и Европейския съюз. През септември 2014 г. в агенцията се получава запитване от ФРГ, че такова лице при тях също е подало молба за закрила и те желаят по процедурата на Дъблинския регламент да го върнат обратно в страната. Ние обаче ги информираме, че лицето вече има предоставен статут и съответно вече не попада в категориите хора, които подлежат на връщане по регламента от Дъблин. След което няма постъпило друго запътване или кореспонденция в агенцията за бежанците, обясни Петя Първанова. Тя не можа да даде отговор откъде човекът, наречен Мохамад Д., е влязъл в България – каза само, че е пребивавал в София.

При обиск тази нощ в хотелската стая, където е бил настанен сириецът, който се взриви в Ансбах, както и при оглед на трупа са били открити два мобилни телефона с няколко СИМ-карти и лаптоп. На него са открити видеозаписи с ислямистко съдържание, стана ясно от брифинг на баварския вътрешен министър Йоахим Херман.

В мобилния телефон пак на видео е записана закана за терористично нападение. Сириецът оповестява предстоящ акт на мъст срещу германците, защото избивали мюсюлмани. Той заявява, че действал от иметто на Аллах и се позовава на тартора на „Даеш“ Абу Бакр ал Багдади.

В хотелската му стая, където е бил настанен на държавни разноски, са били открити много материали за бомби самоделки, също и батерии и поялник за целта. Целият хотел е бил нает от баварската мигрантска служба за настаняване на бежанци.

Престъпникът е имал 6 акаунта във фейсбук. Четири вече били заличени, петият е бил регистриран под фалшиво име.  У трупа е намерена и крупна сума – банкноти от по 50 евро били навити на топ, общата стойност не се посочва.

Междувременно „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението, съобщи Ройтерс. По-рано днес говорител на германското МВР заяви, че нападателят, който се взриви снощи в баварския град Ансбах, е трябвало да бъде депортиран в България. „Сирийският бежанец, който носи отговорност за експлозията в Ансбах, е трябвало да бъде върнат в България. На този етап не мога да кажа защото това не е станало“, обяви в Берлин говорител на Федералното вътрешно министерство.

По-рано през деня главният секретар на МВР Георги Костов допусна възможността взривилият се сириец да е трябвало да бъде депортиран за България. Имаме информация за случая, която към момента няма да коментираме, посочи той, цитиран от „Дарик“.

Според Костов, ако този човек е бил задържан на българската граница и му е предоставен статут на бежанец, който впоследствие не е бил спазен, се прилага Дъблинският регламент. Той допълни, че незаконно влезлите в България търпят наказателно преследване, след което с тях работят от ДАНС.

Германия от миналата година не връща мигранти по силата на Споразумението от Дъблин, което де факто беше суспендирано. Подобни процедури по връщане на чужденци обаче са от компетенцията на отделните федерални провинции, където лицата пребивават, а не на федералното правителство. Сириецът е имал най-ниската степен на разрешително за пребиваване – Duldung, уточняват германските медии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране