26.10.2016 | 19:47
Кампаньон* Манушев: Каквото е започнало, да продължи!
Суперкомпетент

Радио „Фокус“: Вицеадмирал Манушев, ако бъдете избран с кандидата за президент Цецка Цачева, какво ще предприемете, за да се довърши реформата в правосъдната система, така че тя да се реформира?

Пламен Манушев, ГЕРБ: Г-жа Цачева е изключителен юрист! Тя има огромния опит от българския парламент, два пъти е била председател на него. Ние ще работим да продължи съдебната реформа. В българския парламент тази година се даде началото на тази реформа. Постигнахме конституционното мнозинство от 180 и няколко човека, за да стартира тази реформа, но това според мен е началото. Аз съм сигурен, че тя ще продължи. И всичкото, което е необходимо, ние ще съдействаме и на парламента, и на изпълнителната власт, и на законодателната, за да продължи този процес, включително с още промени в законодателството, които са необходими за реформата. Смятам, че реформата в правосъдната система е една от ключовите и най-важните за просперитета и за бъдещето на България.

РФ: Вие сте офицер. Като вицепрезидент какъв ще бъде вашият принос към работата на европейско равнище за единното опазване на границите и справянето с бежанската криза – един от най-наболелите проблеми?

ПМ: Това е много важен въпрос и той е свързан изцяло с националната сигурност. Аз ще правя всичко възможно да продължим пътя, който поехме не толкова отдавна. Но с това, което в момента прави държавата, българското правителство, което се прави на европейско ниво, според мен е правилният път, който трябваше да започне не тази година, трябваше да започне миналата, по-миналата. За съжаление, не започна, но е важното, че е започнал. И с усилията, които България полага за опазване на своята граница, а тя е външна граница на Европейския съюз, с това, че променихме закона, освен Гранична полиция, в охраната на българската граница се включи и Българската армия. Усилено се доизгражда преградното съоръжение, остават около 50 км да се доизгради. С тези три неща, с приноса, който дава и новата Агенция за гранична и брегова охрана или бившият ФРОНТЕКС, над 200 човека работят и те са по нашите граници, на контролно-пропускателните пунктове по границата ни. Всичко това, 160-те милиона, които ЕС отделя за усилване на охраната на външната граница на Европейския съюз и българската граница, смятам, че е много важно. И аз изцяло ще съдействам това нещо да продължи. А включително и нормалните добросъседски отношения с Република Турция, тъй като без Република Турция трудно можем да решим нашия бежански проблем, който е на границата между Турция и България.

РФ: Как продължава кампанията ви, вицеадмирал Манушев? Какви са вашите впечатления?

ПМ: Първо е страшно натоварена и невероятно емоционална и зареждаща – навсякъде препълнени зали. Толкова позитивна енергия отдавна не бях наистина виждал в хората. Стиснал съм десетки хиляди ръце, подписал съм сигурно хиляди картички, говорил съм сигурно с хиляди хора вече. Много позитивна ни е кампанията, много емоционална, много вълнуваща и аз смятам, че сме на прав път. До максимален брой хора искаме да стигнем, над 200 населени места ще обиколим. Досега е много вълнуващо. Сигурно сте видели и вие по медиите, по телевизиите, които отразяват тази кампания. Аз смятам, че това е правилният път. Ние водим изключително позитивна кампания. Не е срещу никого. Тя е за спечелване на доверието на всички български граждани, не само на симпатизантите и членовете на ГЕРБ.

РФ: Мислили ли сте каква да бъде първата инициатива, първата стъпка, когато станете вицепрезидент? Какво ще предприемете най-напред?

ПМ: Първата стъпка – да работя и да правя всичко възможно да се вдигне българският дух, да се върне българският дух, който сме имали като нация и като държава. Така че за това ще работя – за да може този народ да постигне единението, да постигне обединение около националните идеали и националните цели. Това ще е, което ще работя сигурно през целия 5-годишен мандат. Това ще бъде първото. Даже в промеждутъка между избора и встъпването в длъжност изцяло ще се отдам на това.

________

* Кампаньон = компаньон в кампания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране