24.03.2017 | 0:01
Кандидат-депутати масово купуват гласове
Изборната търговия се активизира из цялата страна. Жандармерия заварди ромската махала в Хасково

Кандидати за народни представители са замесени в купуването на гласове за парламентарните избори, които предстоят в неделя, съобщиха МВР и прокуратурата. Всички заподозрени обаче са с имунитет срещу наказателно преследване и не могат да бъдат нито разследвани, нито подслушвани без разрешение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В депутатските листи в Монтана има регистрирани кандидати, които са били обект на проверка от полицията за купуване на гласове, съобщи директорът на областната дирекция на полицията Иван Антонов, цитиран от „Дарик“. „С наближаването на изборите оперативната обстановка става по-сложна и броят на сигналите за нарушения расте“, добави министърът на вътрешните работи Пламен Узунов, който беше на посещение в Северозападна България. На тел. 112 са получени 10 сигнала за изборни нарушения в Лом, Монтана и Берковица и въз основа на тях са съставени предупредителни протоколи. По един от случаите е образувано разследване.

За тира, натоварен с хранителни продукти за избиратели, който беше хванат в Добрич в сряда, засега няма обвиняеми. Стоката обаче е била получена от кандидат-депутат „от определена партия“ съобщи пред „Фокус“ окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов.

След разработка на ДАНС в товарния автомобил бяха намерени 970 пакета – всеки по около 10 кг, с боб, леща, олио и други продукти. „Част от тези храни са били разтоварени в Омуртаг в склад за препарати за растителна защита“, посочи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Тя обясни, че по случая са ангажирани автомобилната администрация, която да извърши щателна проверка на камиона, агенцията по безопасност на храните и КАТ. „Акцентът на прокуратурата е да се установи лицето, което е организирало предлагането на облагите с цел да се гласува за определена политическа сила“, посочи тя.

Вчера от прокуратурата не пожелаха да кажат коя партия е смятала да подкупва избирателите си, но Арнаудова подсказа, че политическата сила е „агитирала“ по същия начин и в Пазарджик. Според Наказателния кодекс предлагането на облаги, за да се гласува за определена политическа сила, се наказва от 1 до 7 г. затвор и с глоба от 10 хил. до 25 хил. лв.

Риск от натиск върху избирателите беше регистриран и в Хасково. Там полиция и жандармерия завардиха входовете и изходите на ромския кв. „Република“, съобщи Haskovo.net. „Предприемаме превантивни мерки срещу купуването на гласове. Не е само там. И в Харманли, и в Димитровград, на всички места, където може да се върти изборна търговия. Полицейските сили са разположени по критичните точки от една седмица и ще останат до края на изборите“, обясни директорът на полицията Ангел Цанков.

Търговия с гласове вече е засечена в Свищов. Прокуратурата и полицията разследват сигнали за купуване на гласове срещу 50 лв.. Имало е няколко арестувани.

Жителите на велинградското село Света Петка излязоха на мълчалив протест в сряда вечерта, след като през деня заради съмнения, че купува гласове, беше арестуван бившият мюфтия в селото – имамът Ибрахим Юмер, съобщиха местните медии. Той е разследван заради организирано от него пътуване на хора от селото до Одрин с автобус. Екскурзията била безплатна, а предполагаемата цел – агитация в полза на конкретна партия. Екскурзиантите обаче отричат.

В началото на седмицата в Благоевград служебният премиер Огнян Герджиков даде да се разбере, че търговията с гласове вече е започнала. Затова било създадено и специално звено за противодействие на изборната търговия.

При всички избори досега купуването на гласове е минавало почти безнаказано – най-много с условни присъди, които се броят на пръсти. Преди две седмици например бургазлията Станислав Петров получи присъда за купуване на гласове от 11 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба от 9000 лева. В обвинителния акт срещу Петров се казва, че през октомври 2015 г. в своя магазин за хранителни стоки в бургаския квартал „Долно Езерово“ той е платил на 24 души да гласуват на изборите за общински съветници в полза на определен кандидат. Минималната сума, която бургазлията е раздавал, е 40 лв., а максималната – 120 лв. Освен това е опрощавал борчове на клиенти към магазина. В обвинителния акт се посочва още, че общата сума, дадена от Петров, е 1084 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране