14.09.2018 | 16:06
Кандидатурата на новия МВР министър виси на косъм след ареста на журналисти
Той е координирал операцията на ГДБОП и ОДМВ-Перник

Главният секретар в оставка и кандидат за министър на вътрешните работи Младен Маринов е координирал операцията на ГДБОП и ОДМВ-Перник, при която бяха арестувани журналисти, пише Офнюз.

Както стана ясно по-рано днес Димитър Стоянов от „Биволъ“ и негов румънски колега Атила Биру от изданието RISE Project. Подобни операции не минават без санкцията на главния секретар на МВР. Макар и в оставка, Маринов продължава да изпълнява функциите на главен секретар и би трябвало да е дал зелена светлина за провеждането на операцията по сигнал на журналистите. На 11 септември те уведомили ГДБОП, че имат сигнал предстоящо унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки.

Според лидера на ДСБ Атанас Атанасов няма никакво съмнение, че операцията е съгласувана на най-високо ниво. „За да отиде една национална служба, каквато е ГДБОП и да отиде на територията, координацията минава по закон през главния секретар на МВР. Това е една от основните задачи на главния секретар на МВР – координацията в системата“, обясни Атанасов.

По думите му Маринов вече е в оставка, след като е заявил да напусне поста си, както става ясно от решение на правителството от сряда. В него е посочено, че Маринов е посочил като мотив лични причини. Според Атанасов най-разумното действие в момента е указът за освобождаването му да бъде подписан и Маринов да бъде оттеглен като кандидат за вътрешен министър.

По-рано днес пред Бивол директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е обявил, че арестът на журналисти било грешка. Според обясненията му причината е „лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието“.

В понеделник от 18.00 часа пред Министерския съвет е планиран протест в подкрепа на свободата на словото. Около кандидатурата на Маринов се завъртя интрига, с която рокадите в кабинета не бяха гласувани в четвъртък.

Като причина за това от ръководството на Народното събрание посочиха неподписан президентски указ, с който Маринов да бъде освободен от поста главен секретар на МВР. Към момента от президентството не са уточнили защо указът не е подписан, но според Закона за МВР държавният глава не е обвързан със срок. Според решението на правителството, което изпрати предложение до президента да издаде указ за освобождаването на Маринов, напускането на поста са свързани с лични причини.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране