04.01.2020 | 17:09
Карадайъ с нов виц: ДПС е опозиция на ГЕРБ
10 години държавата върви по инерция и няма как да бъдем на власт, твърди настоящият и бъдещ формален председател на партията

Движението за права и свободи е силно, дори когато е в опозиция. Това заяви председателят Мустафа Карадайъ в интервю пред бТВ по повод честването на 30 години от учредяването.

„По различен начин ДПС е била силна през годините. ДПС е била силна при сваляне на комунистическия режим, била е силна при установяване на демокрация в България в началото на 90-те. ДПС беше силна с мирния преход. Беше силна и когато участваше във властта в периода 2001-2009 г. ДПС днес е силна, дори когато е в опозиция”, каза още Карадайъ.

Твърдението му е смешно, тъй като именно гласовете на етническата партия крепят третото правителство на Бойко Борисов. ДПС е скритият коалиционен партньор на ГЕРБ и има свои министри като Емил Караниколов, Нено Димов и Владислав Горанов. Двете партии контролират заедно медиите и правят опити напълно да подчинят съдебната система. „Опозиционерът“ Ахмед Доган пък започна да официализира тайното си доскоро богатство, присвоено от държавата – вече е собственик на прословутите си Боянски сараи, на ТЕЦ – Варна и пристанище, хотели в Родопите и прочие.

Сегашният председател на партията подчерта, че ДПС винаги е водело политика на евроатлантическа ориентация на страната. И припомня как през май 1989 г. почетният лидер Ахмед Доган е организирал от затвора мирните протести, „силно разклатили тоталитарната власт и ускорили падането на комунистическия режим“.

По повод обвиненията, че на практика често движението е скрит партньор на управляващата партия ГЕРБ, Карадайъ отговори: „ДПС няма как да бъде нито скрит, нито явен партньор на тази популистко-националистическа власт. Ние от две години призоваваме системните партии да седнем на масата, за да определим приоритетите, по които да се развива страната. Имаме ясна програма за ускорено и догонващо развитие на страната – чиста среда, чисти храни, чиста енергия и включването на свободни граждани във взимането на решения”.

„10 години държавата върви по инерция и няма как да бъдем на власт. Ние, ако сме на власт, държавата ще има ясна програма за развитие”, допълни Карадайъ.

Близо 500 души се очакват на тържеството по повод 30 годишнината от учредяването на ДПС, което ще се проведе в столичен хотел днес, съобщава 24rodopi.com. Не е потвърдена информацията дали почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще присъства. Създателят на ДПС изявил желание да присъства на празника, но Националната служба за охрана ще реши дали Доган ще излезе от така нар. „Сарай“ в софийския квартал „Бояна“, посочва 24rodopi.com.

Движението за права и свободи е учредено на 4 януари 1990 г. във Варна, а официално партията е регистрирана на 26 март същата година. Председател е Ахмед Доган, а секретар – Йенал Бекир. Доган оглавява движението до 19 януари 2013 година, а в момента е почетен председател.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране