19.02.2019 | 0:01
Каракачанов: ДПС са сред преките виновници за окаяното състояние на циганите
ДПС са тези, които от началото на прехода затвърждават модела на циганските гета

ДПС заедно с уж правозащитни организации като Българския хелзинкски комитет и други са сред преките виновници за окаяното състояние на циганския етнос у нас и за етническото напрежение. Това се посочва в позиция на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов по повод изказването на депутата от ДПС Йордан Цонев във връзка с убийството в Кюстендил. Поводът за реакцията на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов е твърдението на Йордан Цонев, че „ВМРО се възползва и етнизира проблема“.

В отговор Красимир Каракачанов твърди, че от ДПС се опитват да прехвърлят проблема от болната на здравата глава. В позицията се изтъква, че в годините „ДПС се изгради като комбинация между деспотичен ориенталски пашалък и „розов“ европейски либерализъм“ .

„ВМРО повече от 10 години предупреждава, че ДПС са тези, които от началото на прехода затвърждават модела на циганските гета, за да се възползват електорално от този порочен модел“, се казва още в позицията, изпратена до медиите. В него се посочва още, че ДПС са тези, които превръщат едно огромно мнозинство от българските цигани като заложници на своята партия само за да се възползват от гласовете им.

По повод на вчерашния масов бой в Кюстендил, който завърши с убийството на 35-годишен мъж депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви тази сутрин, че никой не трябва да етнизира престъпността.

„Не може да говориш за цяла една общност като автор на престъпни деяния. Отдели членове, които са хванати, трябва да бъдат наказвани. В много от случаите ние виждаме как ВМРО се възползва от това и етнизира проблема и се питаме дали цената да вкарат един евродепутат няма да подпали етническата черга на България”, коментира депутатът.

По думите му за решаването на проблема с гетата са необходими комплексни мерки и политика на държавата.

„Но не е добре при минус 10 градуса да изкараш багерите и да оставиш деца на улицата. Не смятам, че това е решаване на ромския проблем”, каза още Йордан Цонев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране