07.08.2017 | 14:19
Каракачанов се познава с Цветан Василев от 20 г., но няма роднинска връзка. А финансова?
"Ако ви кажа, че в моето министерство не знам къде са възможностите за корупция, съм или лъжец, или некадърник"

„Познаваме се сигурно от над 20 години, но никаква роднинска връзка няма. Нито по женска, нито по бабина, нито по не знам каква си връзка.” Това обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по Канал 3 на въпрос дали има роднинска връзка с ексбанкера Цветан Василев. „А финансова връзка има ли? Колко пари сте взимали в пликче от Цветан Василев?”, попита водещата Илияна Беновска..

За разлика от много други политически формати ВМРО винаги е декларирала приходите и разходите си. ВМРО е една от партиите в България, която по наследство има собствени имоти, така че не им се е налагало да се финансират от този или от онзи, беше отговорът на Каракачанов.

Според доклада на прокуратурата за КТБ обаче към „България без цензура“ са отивали сериозни суми. За евроизборите ВМРО беше коалиционен партньор на ББЦ на Николай Бареков. Тази коалиция даже произведе двама евродепутати – самият Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО.

Каракачанов коментира и антикорупционния закон. „Закони, с които си мислим, че можем да хвърляме прах в очите на европейците и да им казваме – ето, ние имаме нов закон и ще се справим този път. Е, няма да станат нещата. В момента има 3 или 4 институции в България, които са призвани да се борят с корупцията”, изказа се той..

„Аз ще ви дам прост пример. Ако ви кажа, че в моето министерство не знам къде са възможностите за корупция и трябва да чакам някой със закон да въведе ред в Министерството на отбраната, има два варианта: Или съм лъжец, или съм некадърник”, даде пример Каракачанов. Възможностите са там, където има обществени поръчки. Там, където има закупуване на оборудване, например където се купува въоръжение. Там, където се продават имоти на Министерството на обраната, изброи той.

Според Каракачанов ръководството на нов антикорупционен орган трябва да се назначава с квалифицирано мнозинство от парламента, не с 50+1, а с 2/3, за да има някакъв консенсус. „Нямам нищо против, ако институциите се разберат и си повярват, че искат да работят по този въпрос, нямам нищо против да го назначава и президентът, или да го назначава министър-председателят, стига да има резултат”, добави той. Според Каракачанов не е нормално чужди фондации да финансират магистратски организации.

„Както не е нормално чужди държави да финансират политически партии или да финансират религиозните общности в България. Без значение дали говорим за мюсюлмани, православни, католици и т.н. Аз не смятам, че това са нормални процеси”, разясни той.

Лидерът на ВМРО не пропусна да похвали своя правителествен шеф. „Премиерът Борисов, казвам го не за нещо друго, а защото това е историческия факт към момента, нито веднъж, нито на мен, нито на Симеонов се е набъркал в работата. Напротив, аз отивам и казвам – смятам да направя това, това и това, длъжен съм да го съгласувам и го съгласуваме”, обясни Каракачанов.

Според него, ако нещата се развиват в правилна посока, Борисов ще остане в историята на България не само с магистралите, за които всички говорят, но и като българският министър-председател по чието време, в чийто мандат са решени отношенията с Македония. „Тук, когато говорим за заслугата на министър-председателя, тя е факт. Защото без политическата воля и санкция на министър-председателя да се вземе подобно решение и да се върви към сключването на подобен договор без България да отстъпва от своите интереси, нямаше как това да се случи“, даде оценка на историческия принос на Борисов военният министър.

Каракачанов се впусна и в малко геополитически анализ като разясни как ще реагира Русия на случващото се на Балканите.

Русия винаги се е опитвала да бъде водещият политически фактор на Балканите и много често е успявала. Факт е обаче, че преди месец Черна гора стана член на НАТО. А Черна гора в последните 200 години е била най-верният съюзник на Русия и СССР. Губейки Черна гора, Русия търси да възстанови влиянието си на Балканския регион някъде другаде. Това „другаде“ е Македония, защото Македония е една страна, в която има етнически конфликти, политическа криза, икономическа криза, лесно е да оперираш на този театър,  очерта той картината.

Русия по темата „Македония“ никога не е подкрепяла българската кауза, направи той критика на Москва. „И го казвам аз, като човек, който винаги съм изразявал намеренията си, и сега го казвам като вицепремиер, България трябва да има балансирани и добри отношения с Русия. Ние трябва да държим сметка за тези отношения и да ги формираме на базата на взаимния си интерес. Но това са историческите факти. По темата „Македония“ нито веднъж в историята на балканските взаимоотношения Русия не е заемала нашата страна. Винаги е защитавала или Сърбия, или Гърция. Видяхте реакцията на някои руски медии, видяхте и реакцията на някои сръбски медии. В Белград има политици, които априори смятат, че Македония трябва да бъде тяхна провинция, защото Македония беше част и от Кралство Югославия, след това от Титова Югославия. Те нямат интерес от това отношенията между България и Македония да бъдат решени”, обясни Каракачанов. Той разясни още, че македонската нация и македонският език са били „измислени” от Коминтерна през 1932 г. в Москва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране