12.07.2018 | 22:16
Касабов към Сидеров: Ако трябва да си ги мерим, става лошо!

– Г-н Касабов, защо НФСБ обяви Закона за горивата на ВМРО за лобистки, в полза на „Лукойл“ и големите компании?

– Така се оказва на практика. Когато говорим за лобистки закон, значи става въпрос за много пари. Спирам дотук. Дали някой е прибрал тези пари? Откъде ще дойдат? Има ли наистина пари, няма ли? Но когато говорим за лобизъм – има дадени пари. Обикновено в схемата парите се прибират от няколко човека, така е по закон божи. Парите се прибират от водача на партията и още двама-трима около него. Това е схемата.

– Визирате лидерите на „Атака“ и ВМРО?

– Казвам по принцип как става. Това е често срещана порочна практика. Не знам дали сега е приложена, но това са вариантите.

– Защо Волен Сидеров избухна срещу Валери Симеонов?

– Ако си спомним през годините какво е правил Сидеров, има достатъчно постъпки, от които да се срамува. Да не забравяме, че „Атака“ тръгна от СКАТ. Първия костюм му го купи Валери Симеонов, Сидеров нямаше пари.

– Сидеров пък твърди, че е направил Симеонов политик.

– Обратно, Сидеров дойде в СКАТ и стана политик под въздействието на Симеонов. Той беше политик на заплата в телевизията цели три години, защото нямаше субсидии. Говоря за милиони за всякакви разходи. Колите също му плащахме. Зад всяко негово действие стоеше Валери Симеонов. Той наставляваше лицето Сидеров. Пак казвам: големият политик е Валери Симеонов.

– Как при тези враждебни отношения коалицията все още съществува?

– Ние няма да се женим. А тези прояви на Сидеров са обикновено симптомите на незрелите политици. Така правят и в „Атака“, и във ВМРО. Те са като малките деца – от време на време трябва да ги пошляпваме, за да се държат сериозно. Отстрани може и да изглежда странно, но в коалицията сме различни партии и хора, различни мнения, различни представи за себе си, различна степен на самодоволство, т.е. его.

– Сякаш постоянно тримата ви лидери си мерят „мускулите“.

– Не си мерим мускулите, защото в тези взаимоотношения НФСБ е партията с най-много мускули – с най-голяма членска маса от 800 000. Ако трябва да си ги мерим, става лошо.

– Само властта ли ви свързва в коалиция?

– Ние не сме във властта, никой от нас не ползва служебен автомобил. През тези 5-6 месеца съм минал 55 000 км с личния си автомобил.

– Очаквате ли сега ВМРО и „Атака“ да не подкрепят вашите законопроекти?

– Ами да пробват. Ако не ни подкрепят, ще го мислим. Имаме много важни закони в програмата на НФСБ и няма да се фиксираме върху един-два. Където успеем, успеем. Ние сме 27 души парламентарна група, от които 8 са от НФСБ. Да се сърдят избирателите, които не са гласували за нас. Важните ни задачи са законите за шума и за хазарта. Ще видим дали ще ни подкрепят в групата, но като гледам, не идват редовно на заседания.

– Ще се разбие ли коалицията заради горивата?

– В НФСБ имаме по-големи цели. Така че няма кой знае каква драма, която да развали коалицията. Каквото сме казали – казали, но оттук нататък имаме едно наум, макар че това не е първият случай. Нека си припомним миналия мандат, там пак имаше един закон лобистки на ВМРО, който удряше малките търговци за ракия.

– Но беше вкаран от вашия депутат Поли Карастоянова.

– Да, Поли го вкара зад гърба ни и ние я изключихме.

В. „Дума“

Loading...

1 коментар

  1. Станимир Цолов каза:

    Жалки олигофрени-смешници!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране