13.11.2017 | 11:19
Кирчо папка медеца на ВЕЦ-а! Борисов, Първанов и Кирил Добрев в афера с ВЕЦ-ове
Разрешителното за експлоатация на ВЕЦ "Флеш" е издадено на фирмата ФЛЕШ ООД. Сътрудник на фирмата от началото на годината е синът на Георги Първанов, Владимир Георгиев Първанов

Имената на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на бившия президент Георги Първанов и на депутата от БСП Кирил Добрев се появиха в афера с ВЕЦ-ове. Как?

140 ВЕЦ-а са построени в земя, която е публична държавна собственост, но без документ за собственост на земята – само с разрешително за ползване на воден обект. Сред притежателите на централите са и лица, свързани с политически партии. Според зам.-регионалния министър Валентин Йовев, това е „тема, по която трябва да се замислим“. Струва ми се, че ВЕЦ-овете са изградени на ръба на закона, очевидно без документ за собственост, беше мнението му.

Интересен момент в цялата афера е, че сега тези ВЕЦ-ове могат да бъдат национализирани, защото се намират на земя, която е публична държавна собственост. Това е констатирано и с писмо на екоминистъра от първия кабинет на Бойко Борисов – Нона Караджова. Йовев, обаче, заяви, че е „по-добре да се учреди право на собственост“. Бумът на даването на разрешителни за строеж е по време на „Тройната коалиция“, а най-много строителни дейности са извършени при управлението на първия кабинет на Борисов, показа разследване на Нова телевизия. Стана ясно, че задача на Дирекцията по строителен контрол (ДНСК) е да следи дали един строеж е законен и дали има всички строителни книжа. Въпреки че наличието на документ за собственост е основното, по неясни причини с години наред то е пропускано при изграждане на ВЕЦ-ове. Кой?

Разрешителното за експлоатация на ВЕЦ „Флеш“ е издадено на фирмата ФЛЕШ ООД. Сътрудник на фирмата от началото на годината е синът на Георги Първанов, Владимир Георгиев Първанов. В съдружието се появява и Мариана Добрева, личен сътрудник на президента Първанов и сестра на заместник-председателя на БСП Кирил Добрев.

ВЕЦ „Станкова река“ пък е собственост на фирма, свързана с бившата партньорка на Бойко Борисов, бизнес дамата Цветелина Бориславова. И още… Собственик на ВЕЦ се оказва например фирмата КИД 2226 ЕООД.

ВЕЦ „Црънча“ е собственост на фирма, в която един от съсобствениците е активист на ГЕРБ. Във ВЕЦ-а работят синовете на кмета на Црънча, избран с листата на ГЕРБ и на Бръщен – от Реформаторския блок. ВЕЦ „Гьобрен“ се оказва собственик на „Екоенергия“, като управител и съсобственик е Карамфил Каров – член на Централния съвет на ДПС и бивш председател на общинския съвет в Девин. Според експертни оценки, ВЕЦ-овете създават основен проблем – водят до пресушаването на реките. В разрешителните за водовземане е записано, че собствениците на ВЕЦ-ове са длъжни да осигуряват отток на водата. От „Басейнова дирекция“ обаче признават, че нямат уред, който да измерва минималния отток на реката на място, където има построен ВЕЦ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране