03.01.2017 | 22:07
Киргизкият „атентатор“ от Турция се оказа търговец
Яхе Машрапов само приличал на нападателя. Задържали го за кратко

Киргизкият гражданин Яхе Машрапов, който днес бе обявен за новогодишния атентатор от Истанбул, се оказа най-обикновен търговец, предаде Лента.Ру.  Оказа се, че той дори не е в Турция, а в родината си. Набеденият даде интервю за киргизкия сайт „Турмуш“.

Тази сутрин турската полиция съобщи, че главният заподозрян атентатор е Яхе Машрапов, 28-годишен, гражданин на Киргизстан. Държавната телевизия ТРТ показа и картата му за самоличност. Тя е издадена на 21 октомври 2016 г. Машрапов е роден на 2 август 1988 г. Това означава, че той се е родил в СССР, три години преди разпадането му.

Вчера отговорност за атентата пое „Даеш“ („Ислямска държава)“. Днес от групировката потвърдиха, че киргизецът е свързан с кървавата баня край Босфора. И допълниха, че вече е напуснал Турция.

Машрапов пристигнал в Истанбул на 20 ноември 2016 г. със самолет от Киргизстан, твърдят турски медии. Той дошъл заедно с жена си и двете им деца. От Истанбул семейството си отправило към град Коня в Анадола.

Терористът се е сражавал в редовете на „Даеш“ в Сирия, писа днес в. „Хюриет“. Той е изстрелял около 120 куршума с „Калашников“ преди да изчезне в нощта. Трениран е в улични боеве в Сирия и е приложил наученото там, като е стрелял от ниско, а не като снайперист. Нещо повече – изглежда, че стрелецът е бил „специално подбран“ за това нападение, отбелязва „Хюриет“.

При атаката в клуб „Рейна“ бяха убити 39 души, а 65 бяха ранени. Сред пострадалите е и една българка. Тя бе оперирана и животът й е извън опасност.

Часове след като бе показан по всички телевизии в Турция, Яхе Машрапов даде от Киргизстан интервю за сайта „Турмуш“. „Нямам абсолютно нищо общо с атентата“, заяви киргизецът, който е бил задържан само за няколко часа.  Той пристигнал в Истанбул не на 20 ноември 2016 г., а на 1 януари тази година, при това няколко часа след кървавия атентат.

Машрапов е търговец и по тази причина често посещава Турция. Същия ден той трябвало да отлети обратно за родината си. Дори се качил на самолета за Бишкек, но бил свален от него в последния момент. В полицията му обяснили, че го задържали, тъй като на външен вид приличал малко на атентатора, заснет от камерите на клуб „Рейна“. След това турските власти се извинили на Машрапов и го качили на самолета, чието излитане било забавено с повече от час. Киргизкият гражданин недоумява как снимката на личната му карта е попаднала в медиите.

Властите в Киргизстан се отнесоха скептично към турските твърдения за Машрапов още от самото начало. Те започнаха да проверяват информацията и откриха бизнесмена в родния му град Кара Суу.

А турските власти задържаха днес двама чужди граждани на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул. За самоличността им обаче засега не се съобщава нищо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране