16.05.2018 | 13:23
Кирил Петков: Бог да го прости Боян, направихме всичко възможно

Издирването на алпиниста Боян Петров е прекратено. Не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем, знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Бог да го прости Боян!, написа на страницата със във фейсбук приятелят му Кирил Петков, който днес е летял с хеликоптера за последно търсене на Петров.

Стигмахме до 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер, като се оглеждахме от всички страни. Времето беше слънчево – качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути, пише Петков.

Той благодари на „10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи!“.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май, по данни на други алпинисти под Шиша Пангма. Китайските власти го смятат за изчезнал на 5 май. Кога ще бъде обявен официално край на издирването решава ръководството на китайския екип, който участва в него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране