19.09.2018 | 0:01
Китай удари американците с $60 милиарда
Пекин отговори на Вашингтон

Китай обяви, че от полунощ на 24 септември въвежда мита за вноса на американски стоки на стойност 60 милиарда долара в отговор на митата, които САЩ ще наложат на същата дата върху китайски внос за 200 милиарда долара, предадоха световните агенции.

В процентно отношение китайските налози за 60 милиарда долара ще обхванат почти половината американски стоки, внесени в страната през миналата година (за около 130 милиарда долара). Американските мита за 200 милиарда долара също са близо половината от китайския експорт в посока САЩ, който е в размер на 505 милиарда долара през 2017 година.

Китайското министерство на търговията отбеляза, че новите мита ще бъдат в размер между 5% и 10% и ще се отнасят за 5207 американски продукта. Ако САЩ настояват за по-нататъшно повишаване на тарифните ставки за китайски стоки, Пекин ще реагира съобразно с това. От министерството също така посочиха, че тарифна реакция е принудителен отговор на търговския протекционизъм на Съединените американски щати.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп започна икономическа война срещу Китай – въпреки призивите да не налага високи мита. Икономическото напрежение расте, а от Пекин ясно подчертаха, че ще предприемат ответни на американските мерки. Тръмп защити решението си с аргумента, че по този начин иска да върне бизнеса в ръцете на американските компании и производители.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране