03.08.2018 | 21:13
Клипът с окованата Иванчева е „пиар акция“, обяви министерството на Цецка

Оковаването на арестувани за тежки престъпления е полезна мярка и трябва да се запази. Това заяви пред БиТиВи зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов по повод кадрите с Десислава Иванчева, която бе отведена в болница с вериги на краката.

Той дори коментира, че пуснатите снимки на бившата кметица на Младост, били пиар акция. Според него твърденията, че полицаите нарушават закона и стигат до изтезания на обвиняемата, са „напълно безотговорни“. Това е част от обективните мерки за сигурност и охрана, които сме принудени да предприемем. Лично аз не намирам никакви основания за промяна на инструкциите, добави Проданов. Иначе имало риск при конвоирането на арестанти и затворници.

В същото време бившият български съдия в съда в Страсбург Здравка Калайджиева определи случващото се с Иванчева като нарушение на Конституцията и изтезание. Тя коментира пред БиТиВи, че полицаите предпочитат да спазват „инструкция“ и да нарушат закона. Вчера стана ясно, че всъщност поставянето на специални колани и на белезници на ръцете и краката е масова практика, която засяга стотици арестанти у нас.

Още в чл. 3 от Закона за изпълнение на наказанията пише, че осъдените и задържаните под стража не могат да бъдат подлагани на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отношение. Законът изрично постановява, че властите не може да използват „помощни средства“ (т.е. белезници, пранги и др.) необосновано по начин, който уронва човешкото достойнство или пораждат чувство на страх, незащитеност или малоценност.

В същото време от 2013 г. съдебната охрана изпълнява една инструкция от 2013 г., че всеки арестуван по обвинение в престъпление, за което се полагат над 15 години затвор, ходи окован с белезници на краката и ръцете. Така органите на Министерството на правосъдието предпочитат да погазят закона и да спазят една инструкция.

Не става дума конкретно за Иванчева, става дума за това, че властите демонстрират пълна липса на чувствителност относно уважението към човека, какъвто и да е той, коментира още съдия Калайджиева. Тя отбеляза, че инструкцията за конвоирането на арестанти засяга широк кръг от хора, за които няма никакви данни да са опасни. По думите й българските затвори са се превърнали в “развъдник на насилие”, където “престъпността се регенерира”.э

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране