22.01.2020 | 17:33
Кметът на Ботевград отново е пред прекратяване на мандата
Според Иван Гавалюгов, зад това решение прозира сянката на олигарха Валентин Златев

Административният съд – София-област, отмени като незаконосъобразен отказа на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Ботевград да прекрати предсрочно пълномощията на кмета Иван Гавалюгов.

Кметът Гавалюгов каза пред „Дневник“, че ще обжалва пред Върховния административен съд. Той заяви, че срещу него тече атака под претекст „конфликт на интереси“, а причината е засягане на икономически интереси, свързани с „водата и боклука“ на Ботевград.

Иван Гавалюгов беше обвинен в конфликт на интереси през 2015 г. по време на първия му мандат като кмет на Ботевград. Според антикорупционната комисия (КПКОНПИ) малко след встъпването му в длъжност през 2015 г. той е прехвърлил дяловете си във фирма на жената, с която е живеел на семейни начала. Малко след прехвърлянето, вече като кмет, Гавалюгов е издал заповед за спиране на 4 административни производства, с които е трябвало фирмата да премахне изградената от нея въздушна кабелна интернет мрежа. Решението на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси е потвърдено от Върховния административен съд през декември 2019 г. Жалбата пък е подадена от близък до Валентин Златев депутат от ГЕРБ.

На 23 декември антикорупционната комисия поиска от ОИК – Ботевград, да прекрати предсрочно пълномощията на Гавалюгов като кмет. Няколко дни по-късно комисията излезе с отказ да стори това, без обаче да публикува протокол от заседанието си. Решението ѝ беше атакувано пред Административния съд от опоненти на Гавалюгов – партия „Движение инициатива за Ботевградска община“, представлявана от Маргарита Кирова, и партия „Обединена социалдемокрация“, представлявана от Йордан Гергов. Двете жалби са присъединени в едно дело.

Сега съдът намира, че решението на ОИК – Ботевград, е взето в нарушение на закона. Съдебният състав посочва, че съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установяването на конфликт на интереси с влязъл в сила акт е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в конституцията е предвидено друго. В конституцията не е предвидено друго, казват магистратите.

Административният съд посочва, че при новото ѝ произнасяне ОИК – Ботевград, „следва да съобрази дадените задължителни указания по тълкуването и прилагане на закона, дадени в мотивите на решението“. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) в 7-дневен срок.

Кметът: В основата са интереси за водата и боклука

Без да коментира юридически аргументите на съда, кметът на Ботевград каза, че ще обжалва решението. Той изрази съмнения, че подписите под жалбите срещу него не са положени от хората, от чието име са подадени те. Затова и адвокатът му ще поиска от ВАС назначаване на графологична експертиза.

„Целият процес за конфликт на интереси е започнат поради засягане на икономически интереси“, каза Гавалюгов пред „Дневник“, а на въпрос чии са интересите отговори „за водата и боклука“.
В края на 2019 г. Гавалюгов предупреди, че Ботевград е пред водна криза заради намалелите води на яз. „Бебреш“, и посочи като една от основните причини работата на малкия ВЕЦ „Бебреш“, който използвал вода от язовира извън обхвата на разрешителното му. Последва задочна размяна на реплики между кмета и шефа на контролния съвет на „Лукойл – България“ Валентин Златев, чийто баща е собственик на ВЕЦ-а.

Тезата за интереси, свързани с боклука, Гавалюгов обясни с непрекъснати обжалвания на обществена поръчка за изграждане на инсталация за сепариране и компостиране на битови отпадъци. Става дума за съвместен проект на общините Ботевград, Правец и Етрополе на стойност около 9 млн. лева, за който е спечелено европейско финансиране. Подписан е 3-годишен договор, който изтича през 2021 г.
Още на ниво обявяване на обществената поръчка фирмата „Комунална техника“ започва да обжалва процедурата, Комисията за защита на конкуренцията отхвърля жалбите, но ВАС ги връща, обясни кметът. Той добави, че общината е излязла с решение за прекратяване на поръчката, за да може да открие нова процедура, но дори това решение е обжалвано от компанията. „Цялата идея е да се протака, да се смени кметът“, каза Гавалюгов.

По думите му фирмата е имала интерес към изграждане на депо за отпадъци, като дори е купила терен за целта и сега „искат да се загуби финансиране, общината да не реализира проекта и те да го реализират с частна инвестиция“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране