07.12.2016 | 22:13
Кметът на „Младост“ дава на съд скандална сделка за 11 дка
4-те имота са реституирани с фалшиви документи и без знанието на кметството, показа тв разследване

Новият кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева ще внесе в съда документи за 4 общински имота от 11 дка, които са прехвърлени на частник. Това съобщи Иванчева след разследване на Би Ти Ви, което показа как 11-те дка, които сега са зелена площ, са реституирани с фалшиви документи без знанието на кметството и с участието на службата по вписванията, кадастъра и двама нотариуси. Всички те обясняват, че в техните правомощия не влизало да проверяват законността на документите. Освен това новият кмет на „Младост“ обеща отново да прави проверка на „съмнителни реституции и придобивни сделки“, а за резултатите ще бъде сигнализирана прокуратурата.

За разкритата незаконна сделка кметът твърди, че „от два дни вече подготвяме документи, които ще внесем в съда, с твърдото убеждение, че по съдебен път район „Младост“ ще може да защити собствеността си и да си върне владението върху общинските имоти, които са били отнети по посочената в репортажа престъпна схема“.

Реституирането на 11-те дка до 64-та детска градина започва с три решения на поземлената комисия в „Панчарево“ от 1994 г. и 1997 г., за които потвърждават и от земеделското министерство. Решенията не са базирани на никакви документи, но възстановяват собственост на 48-годишния Николай Ганчев, който никога не е имал такава там. Неговите бивши съседи разказват, че той е наркозависим, бил е клошар, а сега не се знае къде точно живее. Николай продал за 1000 лв. имота миналата година на Орлин Колев. Колев започва да движи процедурата по реституцията в „Младост“. На официалния му адрес вместо дом има павилион за скара и бира. „От три години го търсят тука. И кварталният идва да го търси миналата седмица“, разказва продавачът в павилиона, който е категоричен, че не познава Орлин и той няма как да живее на този адрес. Двама нотариуси – Румен Димитров и Стилян Тютюнджиев, провъзгласяват Колев за собственик според решенията на поземлената комисия. „Няма как да се провери дали решението е истинско, или не, защото то си има всички атрибути … Носи си отговорността този, който го дава“, обяснява пред Би Ти Ви Тютюнджиев. Колев придвижва документите за по-малко от месец, но е собственик само десетина минути – продава ги на фирма „Фикс Партнърс“, собственост на Христо Методиев и Славин Алексиев.

Кадастърът отписва общината, без да я уведоми изобщо. „По принцип би било нарушение, ако те са били вписани в кадастралния регистър. Ние не сме ги уведомили, че някой иска да бъде вписан в имота. Към октомври 2015 г. никой не е бил вписан в кадастралния регистър“, казва шефът на агенцията инж. Димитър Величков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране