18.02.2020 | 11:45
Кметът на Стамболийски от ГЕРБ се оказа с 5 имота на морето
Георги Мараджиев е декларирал 2,5 млн. лв. лични приходи само за година

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев е придобил 5 апартамента на морето, по време на мандата си, показа разследване на bTV. Имотите са в елитен комплекс в курорта Слънчев бряг, като три от тях са купени на името на съпругата му, един е на сина му и един – на малолетна внучка. Кметът, който управлява града втори мандат, също така е декларирал 2,5 млн. лв. лични приходи само за година.

Мараджиев е бивш бизнесмен, притежавал предприятията за полиетиленови чували, различни видове фолио и пластмасови изделия в Цалапица, край Стамболийски. Скандалните подробности за него изнася Илия Иванов, бизнесмен от Стамболийски. Според него, Мараджиев прехвърля собствеността и управлението на фирмите си към сина си през 2015 г. Тогава оставя неплатен кредит и овърдрафт на стойност 3.3 млн. лв.

„Той във встъпителната си декларация показва 3,3 млн. лв. задължения, около 600 000 лв. пари по сметка, с други думи той има 2,2 млн. лв. задължения грубо. Проблемът не е откъде са парите на Георги Мараджиев, а от къде са парите на кмета Георги Мараджиев, защото просто такива цени не съществуват, на които са придобити имотите му“, обяснява Илия Иванов.

Два от апартаментите са купени през 2017 г., един през 2018 г. и два през 2019 г. Всичките са с площ малко над 50 кв. м., на цени, според имотния регистър, между 58 000 лв. и 131 000 лв. Има и друга подробност – Мараджиеви са купили в същия комплекс други 4 жилища преди кметския му мандат.

„В община Несебър данъчните оценки са между 900 и 1000 лв. на квадратен метър. Имотите придобити от кмета Мараджиев са декларирани по данъчна оценка, а някои и под нея. Реално данъчната оценка на това, което той е продал е някъде между 60 и 70 000 лв., това също е много странно“, допълва Илия Иванов.

Кметът отказва коментар по темата и е посочил само, че в имотните му декларации ставало ясно, че има достатъчно пари за покупките. През 2016 г. Мараджиев и съпругата му са придобили 2,5 млн. лв. от продажба на близо 6 декара имоти (земи под халетата и производствените сгради) на бившата фирма на кмета край Цалапица. Интересното обаче е, че купувач е… синът им. Мараджиев от септември 2018 г. е и областен координатор на ПП ГЕРБ Пловдив-област.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Поредния Български управленски ГЕРБ хайдутин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране