30.07.2015 | 1:18
Коалицията ГЕРБ-ДПС преизбра старите подуправители на БНБ
Реформаторският блок и Патриотичният фронт се оказаха в опозиция редом с БСП

ГЕРБ напълно забрави, че доскоро яростно искаше оставките на всички членове на Управителния съвет на БНБ заради кризата с КТБ, и заедно с ДПС вчера гласува доверие и нов мандат на двамата ключови подуправители на бившия шеф на банката Иван Искров – Димитър Костов и Калин Христов. Третият подуправител е Нина Стоянова – досега главен юрист на БНБ.

Поредното тематично коалиране между управляващата партия и уж опозиционната ДПС не е изненадващо, защото ГЕРБ редовно неглижира по ключов въпрос аргументите на партньорите си във властта – Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които вчера гласуваха против. БДЦ и част от АБВ помогнаха за избора, но техните гласове не бяха решаващи.

Христов ще отговаря, както и досега, за управление „Емисионно“ – валутния борд, Димитър Костов ще поеме банковия надзор, който се дискредитира в „аферата КТБ“, а Нина Стоянова ще го замести в досегашния му ресор – банково управление. Те встъпват в длъжност веднага.

При обсъждането на тримата подуправители залата отчетливо се раздели на две – част от депутатите, основно от ГЕРБ, хвалеха професионалните качества на кандидатите, а останалите, без да оспорват експертността, говореха за морал, отговорност и помрачена репутация заради краха на КТБ. Мартин Димитров от Реформаторския блок направо призова управителят на БНБ да оттегли предложенията си.

„Г-н Радев, аз и цялата парламентарна група на Реформаторския блок гласувахме за вас за управител на БНБ, защото искахме някой, който идва отвън и не е забъркан във всичките скандали, които се случиха в България през последните няколко години. Чрез предлагането на същите подуправители не стабилизирате БНБ, а рискувате напрежението и проблемите да продължат“, заяви Димитров. Много депутати припомниха как миналата година от ГЕРБ също настояваха целият Управителен съвет на БНБ да поеме отговорност за провала на КТБ и да подаде оставки. Депутатът от БСП Румен Гечев цитира интервю на Бойко Борисов от 2014 г., в което той говори за оставки на всички членове на УС на БНБ и дори за арести в централната банка. Той припомни и други остри коментари срещу Искров, подуправителите и целия УС на БНБ от страна на водещи фигури от ГЕРБ, като Цецка Цачева, Менда Стоянова и Делян Добрев. „КОЙ управлява държавата, КОЙ има силата да промени категоричните позиции на водещи политици от ГЕРБ“, попита реторично Гечев.

„Вместо от подуправителите да се търси отговорност, те се награждават с нов мандат. Какво се случи, че тези хора вече имат репутация и им вярваме?“, зададе логичен въпрос и депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров. „Няма да участваме в гласуването и да легитимираме УС, който се е компрометирал пред председателя на НС и пред премиера, който каза, че няма доверие в тези хора. Но нещо се е случило и е променило мнението“, заяви още Димитров.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок обяви, че вече смята за грешка подкрепата си за Димитър Радев като шеф на БНБ и настоя всяка от партиите да обясни защо подкрепя или отхвърля номинираните за подуправители. Вместо да представи аргументи обаче Йордан Цонев от ДПС отвърна с груба реплика: „Нито вашата група, нито вашата малка партийка не сте в състояние да кажете на ДПС какво да прави, кога да го прави и защо да го прави“. Цонев заяви също, че ДПС е в парламента от зората на демокрацията и че си защитава позициите когато реши. Атанасов му отвърна, че за всички е ясно КОЙ командва ДПС.

Не стана ясно обаче кой командва ГЕРБ, по какви причини най-голямата партия се извъртя на 180 градуса и защо за пореден път се сдружи с уж опозиционната ДПС. Дори речовитата Менда Стоянова този път бе неубедителна в защитата на новите-стари подуправители. Шефката на бюджетната комисия обяви, че дебатите са избягали от съществените въпроси към популизъм и че много от изказалите се „хал хабер си нямат за работата на БНБ“. Тя подчерта, че предстоят тежки задачи, като оценка на активите и прилагане на закона за преструктурирането на банките. Затова трябва да се осигури спокойствие за новия ръководен екип на БНБ. Вчера никой не оспорваше качествата на подуправителите, но те бяха ясни и тогава, когато Стоянова, колегите й от ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов настояваха за оставките на същите хора като част от екипа, допуснал фалита на КТБ и заплаха за стабилността на цялата ни финансова система

Единственият депутат от ГЕРБ, който гласува против трите кандидатури и разкритикува избора, бе Методи Андреев. „Какво правим? Казваме на гражданите, че това, което се е случило в предния УС на БНБ, е било добро. Предлагате човек, който беше финансов министър на Жан Виденов, тогава държавата ни беше унищожена, свършена. Единствената разлика между Димитър Костов и Петър Чобанов (финансов министър в кабинета на Пламен Орешарски) е, че Чобанов допусна фалит само на една банка, а Костов на няколко“, коментира още Методи Андреев.

3 коментара

  1. Балрог каза:

    Реформаторите подкрепиха Радев първоначално и още тогава бяха наясно с неговите предложения за подуправители. Не разбирам, защо сега се правят на ударени. Да не говорим, че това със сигурност беше най-добрата опция, тъй като хората кадърни и познават отлично работата на БНБ.

  2. Пинко каза:

    Не може да гърмят професионалисти току така просто. Нали всички искаме стабилност…

  3. Пинко каза:

    Няма значение в този случай с чия подкрепа. Важното е, че едни професионалисти не бяха жертвани в името на задкулисни игрички!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране