21.10.2016 | 21:00
Което е имало като проблем, се е случило във времето
Напляскани дупета

Водеща, БНТ: ..Справедливо ли е отстраняването на тримата министри от БСП от ръководствата на енергийни компании?

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Аз определено смятам, че смяната на тези трима колеги е много навременна. Причината за това е следната – както знаете, в началото на нашия мандат, когато ние поехме сектор „Енергетика“ през ноември 2014 г., секторът беше в едно изключително тежко финансово състояние. Беше налице един тежък финансов дисбаланс в системата, много сериозна междуфирмена задлъжнялост, много проблеми в целия сектор. Тези трима колеги – господин Овчаров, господин Петър Димитров и господин Гагаузов, бяха назначени от предишното правителство на господин Орешарски – съответно на тези постове. Тогава ние преценихме, че с оглед ситуацията в енергийния сектор е по-добре да няма такива резки сътресения в системата. Искахме да има определен консенсус по отношение на важните теми в енергетиката. Искахме да се използва потенциала на всеки един, който е работил и който има претенциите, че има определени компетентности в този сектор.

В-ща: Това е обяснимо. Въпросът е обаче, че се случва сега в разгара на предизборната кампания и някои го свързват като част от нея?

ТП: Не бива да се прави такава връзка. Няма абсолютно никаква връзка, няма никаква логика с предизборната кампания и действията, които се случват в енергийни сектор. Аз мисля, че тези смени са напълно обосновани от фактите, които в последните няколко дни изнесе прокуратурата във връзка с всички действия, с всички факти и всички обстоятелства по отношение на проекта АЕЦ „Белене“. (…)

В-ща: …Не се ли страхувате, че един ден можете да се окажете отговорна пред едно друго правителство за това, което правите сега? Изобщо, как се развива тази сага в годините? Добре ли е?

ТП: „Страх“ е силно казано. Аз смятам, че когато човек поема подобен ангажимент да бъде министър, било на енергетиката, било на която и да е друга област, той трябва да поема и ясната отговорност за това, което прави. Аз смятам, че това, което ние в момента правим и усилията, които полагаме, за да минимизираме всички щети във връзка с действията на нашите предшественици, няма как един ден да бъде укоримо по отношение на нашите действия, тъй като това, което е имало да се случи като проблем, то се е случило във времето.

…Ето защо аз смятам, че тези колеги, които се опитват да прехвърлят някаква отговорност или вина на министри след това или сега да се опитват да ни заплашват, че едва ли не ние утре ще бъдем отговорни за това, което правим днес, аз искам да ги успокоя – нито аз се притеснявам за това, което върша, нито всички мои колеги, затова защото това, което правим, е да минимизираме щетите, които нанесоха някои преди нас. (…)

В-ща: Възможно ли е Русия да поиска да си го купи (оборудването за „Белене“) обратно?

ТП: Няма вариант, който ние да отхвърлим категорично, тъй като за да отхвърлим даден вариант, трябва да имаме неоспорими доказателства, че той наистина няма как да се случи, или ако той се случи, ще бъде изключително неизгоден за българската страна. Това, което българските граждани трябва да знаят, е, че по отношение на проекта АЕЦ „Белене“ до този момент са извършени разходи в размер на 1 милиард и 400 милиона лева. Все пак тук става въпрос за една много крупна сума, която на практика ние трябва да отпишем, ако се върви в посока да търсим купувач на това оборудване сега и веднага. Това, което ще платим сега, до края на годината, е приблизително в размер на 1 милиард и 200 милиона лева, което означава, че сумата, която е на разходите, които са извършени за този проект, и сумата, която отразява тези разходи, е много сериозна.

В-ща: Т.е. ние през една продажба не можем и да сънуваме, че ще се доближим до…?

ТП: Не бихме могли да минимизираме щетите, които биха могли да бъдат нанесени по този начин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране