05.09.2017 | 0:01
Кога българите ще получават заплати като германците?
България винаги е била най-бедната държава в ЕС

Кога българите ще получават заплати като в истински развитите страни в Европа? Защо разликата в цената на за един и същ вид труд е драстична? Възможно ли е това да се промени? По тези теми дискутираха евродепутатът Ангел Джамбазки и икономистът Владимир Каролев в студиото на Нова телевизия.

Поводът е, че евродепутати са се амбицирали да променят това и събират подписи, които да внесат в евроинституциите. Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че настоява за премахване на предимствата при наемането на работници от Източна Европа. Идеята на френския държавен глава е за една и съща работа да се плаща еднакво.

„Става дума за европейска гражданска инициатива. Такава процедура е провеждана само веднъж досега и е било допитване, свързано с качеството на водата. Целта на това начинание е да се съберат достатъчно брой подписи, които биха удостоверили желанието на тези хора въпросът да бъде поставен пред Европейската комисия. Редица западноевропейски държави имат тежки протекционистки вътрешни закони, които пречат на източните предприемачи да работят добре. Такива са Германия, Франция, Австрия, Италия и Белгия“, обясни Ангел Джамбазки.

Евродепутатът даде пример с българските превозвачи, които могат да си позволят стандарт на своите служители в размер на 1500-2500 евро. Това очевидно дразни техните западни конкуренти и се опитват да откраднат бизнеса и да го преместят в Западна Европа.

„Именно затова искаме да спрем тази практика, защото логиката на ЕС е единен пазар”, каза Джамбазки. Владимир Каролев заяви, че подкрепя тази подписка, но е безспорен факт, че не е възможно с административно решение на който и да е парламент да забогатее дадена нация. „България винаги е била най-бедната държава в ЕС. До 2008 г. страната ни доста бързо настигаше средното равнище на Съюза. След това обаче този темп се забавя, защото липсват реформи”, на мнение е икономистът.

По данни на Евростат минималната заплата в най-богатата членка на Евросъюза Люксембург е деветкратно по-висока от тази в най-бедната – България. В Люксембург минималната заплата е 1999 евро, а у нас – 235 евро. В първата петица държави с най-голяма минимална заплата са също Ирландия (1563 евро), Холандия, (1552), Белгия (1532) и Германия (1498 евро).

Преди България с най-ниски минимални заплати са поставени Румъния (275 евро), Латвия и Литва с по 380 евро и Чехия с 407 евро. Шест от 28-те държави не използват термина „минимална заплата” в социалната си система. Това са Дания, Швеция, Италия, Кипър, Словакия и Хърватия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране