13.09.2018 | 15:02
Кога Румен Радев ще подпише указа за Младен Маринов?
Премиерът Бойко Борисов е поискал официално президентския указ за Младен Маринов още вчера сутринта

Решението на президента Румен Радев да не подписва указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар преди посещението си в Латвия изненада и двете основни парламентарни сили. И от ГЕРБ, и от БСП, днес не бяха подготвени за отлагане на гласуването за смяна на тримата министри от кабинета „Борисов“. Основната причина за това е липсата на обяснение от „Дондуков“ 2 защо Радев е отложил подписа си.

Вчера към обяд се чух с президента Румен Радев и останах с впечатлението, че ще подпише указа за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Това каза пред журналисти председателят на парламента Цвета Караянчева. Указът е необходим, за да може парламентът да гласува номинацията му за вътрешен министър.

Позвъних му да попитам кога има намерение да подпише документа. Останах с впечатлението, че ще го имаме до края на деня, но това е негово решение, уважавам го и очаквам документът да постъпи в Народното събрание другата седмица, заяви председателят на НС и отказа коментар на ситуацията.

От Президентството вече съобщиха, че Радев се прибира утре в късния следобед и че той е запознат с искането за Маринов. Рано тази сутрин обаче президентът е заминал за Латвия без да подпише указа. Президентът е там на двудневно посещение за среща на 12 държавни глави във формата „Арайолуш“.

По информация на bTV на приема на НСО снощи президентът Румен Радев и Младен Маринов са се срещнали. А от документ, с който телевизията разполага, става ясно, че искането на премиера Борисов за президентския указ е било заведено в деловодството на Президентството вчера в 10:30 часа.

От Президентството потвърдиха за Dir.bg, че решението на МС е постъпило вчера в деловодството. Оттам бяха лаконични: не сме съобщавали, че още утре, след като се върне от Латвия, президентът ще подпише указа (такива съобщения се появиха в някои медии). След като се върне, държавният глава ще разгледа решението на МС, като няма срок кога да издаде указа, казаха от пресофиса на държавния глава.

По-рано днес лидерът на групата на депутатите на ОП Волен Сидеров изрази надежда, че президентът не иска да предизвика правителствена криза като бави указа за освобождаването на Младен Маринов. В това, че не подписа указа „със сигурност има умисъл, въпросът е какъв“, отбеляза Сидеров. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на свой ред препоръча да се изчакат фактите около липсата на президентски указ и тогава да се коментира.

Дори БСП се изненада от липсата на указ. Определено бяхме изненадани, но това може би се дължи на лоша комуникация между Президентството и Министерски съвет, каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев. Институциите трябва да работят, било то президентска или тази на Министерския съвет, като е добре да има комуникация между тях, коментира депутатът от БСП. Стойнев не вижда умисъл, защото по думите му „това си е задължение на президента“. Както е и негово задължение да даде разяснения защо веднага не е подписал исканото освобождаване на главния секретар, заключи левия народен представител.

Без да коментира ситуацията, Караянчева заяви, че ще изпълни задълженията си, когато документите се окомплектоват и са в Народното събрание, отбеляза тя, като добави, че няма да се стигне до извънредно заседание. Очакваме документа от държавния глава най-вероятно в сряда или четвъртък, каза председателят на парламента.

Няма проблем в комуникацията с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. Нямам причина да се притеснявам от отношенията с първите мъже в държавата, заяви тя. Очакването на гражданите е кабинетът да работи. А нашата работа е да валидираме оставката и да гласуваме новите назначения, изтъкна Караянчева.

Продължаваме пълномощията си като министри. Не абдикираме все още от ангажиментите, които имам, каза един от министрите, които напускат поста – този на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Дошъл съм да защитавам законопроект, с който се регламентира тол таксата, уточни той. Дали има умисъл в (без)действието на президента и Нанков отказа да коментира.

 

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране