27.03.2015 | 14:49
Кой изкупува бизнеса на Цветан Василев?
Пол Луврие е подставено лице на руския олигарх Константин Малофеев

Шефовете на загадъчния инвеститор LIC33, който изкупи дяловете на собственика на КТБ в шест ключови компании, имат интересни биографии.

Мистерията се подхранва и от все още необявения произход на средствата – близо 900 млн. евро, които имал намерение да инвестира фондът. Според икономически експерти обявената колосална сума, с която могат да се покрият депозитите в КТБ, обаче не отговаря на истината. Причината е, че общо дълговете на заявените компании не надвишават 340 млн. евро, и то при положение че в тях се включи целият дълг на БТК.  Оказва се, че в борда на директорите участват приближени на руски олигарси, които се намират в забранителния списък на Европейския съюз, бивш генерал от френската жандармерия и консултант по „луксозни инвестиции“.

Въпросът с ръководството на инвестиционната компания е изключително важен, смятат специалисти, тъй като се отнася до структуроопределящи предприятия, свързани с националната сигурност. Затова не е без значение и каква ще бъде реакцията на българското правителство и на службите ни, за да предотвратят разграбването на потенциални активи на фалиралата КТБ.

След като представителите на компанията обявиха, че LIC33 е новият собственик на “Виваком”, “Дунарит”, First Digital, GARB, NURTS и AviNams, се появи и фирмен сайт, представящ екипа. Според информацията в него начело е Пиер Мишел Луврие – белгийски гражданин с руски паспорт. Той за кратко беше прокурист на „Дунарит“, а отскоро е управител на „Кемира“, която е собственик на военния завод.

Освен това Луврие е член на борда на „Русгрейн холдинг“ – компания, създадена през 2004 г. от бившия президент на руската фондова борса RTS Иван Тиришкин. Според данни от отчетите й тя има 3 млрд. рубли (около 45 млн. евро) активи. Луврие е работил като консултант с Arthur D. Little и Accenture, бил е и асоцииран директор в KPMG – Москва, пише в профила му в LinkedIn.

Извън официалните биографии на представителите на дружеството, регистрирано в Люксембург, обаче има основания за сериозни съмнения за тяхното минало. Това най-вече се отнася за мистериозния белгиец мосю Пиер Луврие, собственик на компанията. В последните дни в България широко се коментира евентуалната му връзка с руския православен олигарх Константин Малофеев, който е в забранителния списък на руските бизнесмени свързан със санкциите от ЕС.

Както Малофеев сам заявява в интервю пред сайта Vedomosti.ru през ноември 2014 г., Луврие е негов бизнес партньор чрез представлявания от белгиеца CFG Capital. Според неговите думи Луврие споделя изцяло вижданията му за геополитическата обстановка. „Смятам Пиер Луврие за талантлив инвеститор, бизнесмен и безспорно смел човек. В този момент, когато руският пазар изпада във все по-тежка криза, той има смелостта да заяви, че е решил да инвестира тук. По мое мнение това е достойно за уважение“, заявява тогава руският олигарх и обяснява, че единствената му роля в Крим е била да организира хуманитарна помощ.

От своя страна Константин Малофеев е спряган за един от любимците на Путин и се смята за основния ръководител, който осигурява подкрепа на руските сепаратисти в Украйна. Има данни, че „православният олигарх“ е финансирал бунтовническите войски в Донецка област, а неговият консултант и говорител Александър Бородай за кратко става дори министър-председател на непризнатата република.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране