15.02.2018 | 15:56
#КОЙ купи BiT, за да я унищожи
Четири аргумента защо телевизията беше купена, за да бъде заглушен един независим от властта глас

Представете си за момент, че някой има разработен, но губещ бизнес за продажба на плодове и зеленчуци. Инвестирал е в него много пари, има работещ екип и стабилни, но малки приходи. Никога не е успял да го изкара на печалба. Продава го. В първия ден след сделката новият собственик веднага спира продажбата на всички плодове и зеленчуци, защото казва, че има нов план и вместо това ще продава вафли. И докато не започнат да се предлагат вафли, няма да се прави нищо. Въпросът е защо някой, който иска да продава вафли, ще купува компанията за плодове и зеленчуци, вместо да си направи нова?

Това беше и голямото чудене в сделката за малката телевизия BiT, която се случи миналата седмица – дали каналът не е купен, за да бъде затворен.

Досегашните собственици – български емигранти в САЩ, където имат печеливш транспортен бизнес, продадоха канала на учредената преди три месеца „Интерактив ТВ системс България“ АД. Формално дружеството е 99% собственост на телевизионния продуцент Мирослав Янев. Цената на сделката не беше публично обявена.

Съмненията се засилиха след първото действие на новия собственик – да спре абсолютно всички предавания на BiT с обяснението, че предстои смяна на форма̀та. Това беше първият сигнал каква е истинската цел на сделката. От създаването й телевизията беше един от все по-малкото гласове, независими от властта и близките до нея „бизнесмени“. Основите на канала бяха поставени от легендата в телевизионната журналистика Нери Терзиева, а по-късно се включиха популярни лица като Сашо Диков, Люба Кулезич, Силвия Великова, както и доста други качествени журналисти. Техните независими позиции бързо им спечелиха ненавистта на пропагандните платформи около Пеевски, които приписваха собствеността на „кабеларката“ ту на Цветан Василев, ту на Сашо Дончев.

Само спирането на всички предавания нямаше да е достатъчно доказателство, че телевизията е купена, за да бъде заглушен гласът й. Теоретично това можеше да е някаква мениджърска ексцентричност. Към това обаче се прибавят още няколко факта. Формалният нов собственик е тясно свързан с миноритарния акционер в bTV Красимир Гергов – той е работил в структурите на неговите рекламни агенции, а впоследствие и в телевизията. Самият Гергов по собствените му думи е свързан с Делян Пеевски – работил е за него като консултант. Собствеността на една от компаниите му – медиа агенцията „Пиеро 97“, беше заложена срещу кредит в КТБ по времето, когато Пеевски имаше сериозно влияние в банката.

Има и още доказателства за истинския интерес към BiT. През тази седмица стана ясно, че като управител на телевизията вероятно ще бъде вписан Веселин Иванов. В момента той е главен редактор на „Правен свят“. След неотдавнашна промяна в собствеността на списанието то зае редакционна линия, която е в синхрон с интересите на главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски. (На шега казано – превърна се в „Правилен свят“.) Преди това бъдещият управител на BiT е бил и медиен съветник на правосъдния министър в кабинета „Орешарски“, излъчен от БСП и ДПС.

И за да бъде картината пълна, регистрацията на дружеството, което стана собственик на канала, е направена от адвокатската кантора, която обслужва и „Инса ойл“ за придобиването на Общинска банка, за която също има сериозни подозрения, че ще се контролира от кръга около Пеевски/Борисов.

Накратко, натрупват се четири аргумента, че истинската цел на сделката за BiT е да се натисне бутонът mute:

– Близостта на новия собственик до Красимир Гергов, а оттам и до Пеевски
– Управител ще бъде човек, доказал лоялността си към Пеевски
– Адвокатската кантора на компанията е работила по сделка, свързвана с Пеевски
– Предаванията на канала бяха веднага спрени.

Всички тези доказателства са косвени, но както се знае, ако нещо изглежда като патица, плува като патица и кряка като патица, то най-вероятно е патица.

През последната година – в общи линии, откакто на власт е третото правителство на Бойко Борисов, опитите за налагане на пълен медиен контрол стават все по-агресивни. Това включва систематичната и яростна атака по всички останали острови на независима журналистика и свободно говорене/писане. Случаят със свалянето на Ани Цолова в „Нова“, назначаването на Кошлуков в БНT, атаките срещу водещи там и натискът над един от издателите на „Капитал“ показаха ясно посоката. Сега BiT демонстрира нагледно целта – да се мълчи.

Капитал

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране