13.03.2018 | 16:10
#КОЙ купи BiT, за да я закрие?
Студиото в Чикаго е закрита, а Ралица Василева е уволнена. Очаква се телевизията да спре тихо през лятото

Телевизия BiT е нарочена за закриване, подобно на ТВ7, но това ще стане тихо през лятото, след като изтече българското председателство на ЕС, за да не се предизвикват скандали точно сега. Това смятат хора от политическите среди, близки до ГЕРБ.

Купуването на телевизията беше с цел да й бъде запушена устата. Тя стана четвъртата по рейтинг на доверие телевизия след трите национални телевизии, въпреки че няма ефирно излъчване, което се използва от значителен процент от зрителите, особено в малки градове и селата. Причината да излезе така напред телевизия BiT въпреки неравностойното положение с другите големи телевизии, се дължи на това, че беше опозиционно настроена, както би трябвало да се държи една независима медия. В BiT даваха думата на критици на властта и обсъждаха теми, които другите телевизии старателно си спестяваха. След подписването на сделката за продажба, новият собственик, продуцентът Мирослав Янев

веднага спря всички предавания,

като остави само новините. Изглежда е имало някаква спешна нужда и голям зор от страна на управляващите да се отърват от предаванията на тази телевизия. Няма друго обяснение за този светкавичен ход. Новият собственик заяви някаква неясна концепция за интерактивна развлекателна телевизия, свързана със социални мрежи и цифрови технологии (то като че ли има нещо вече, което да не е цифрово). Само че, въпреки плановете, повече от един месец вече телевизията освен новини върти записи на стари предавания, в които няма никаква политика. В събота и неделя дори няма новини, което характерно само за любителски фолк кабеларки.

Един купувач на телевизия, с планове да я развива, би осигурил предварително предавания и филми, с които да запълни поне в началото ефирното време според новата концепция. В случая с BiT нищо такова не става. Някои записи на стари предавания, които се въртят, са отпреди 2 години, а на трети март по стечение на обстоятелствата мина и коледно предаване от декември. Пред очите на зрителя една активна телевизия се превърна в някаква пародия на самата себе си. BiT вече се сринала като гледаемост.

Замислена като телевизия за българите по света, със студио в Щатите, финансирана от двамата братя Вълневи, предприемачи от Чикаго, независими от българските власти, телевизията бързо беше изтъргувана от тях, със сигурност изгодно. Получили са предложение, на което като бизнесмени не могат да откажат. В някои публикации се твърди, че са им платили 35 млн. евро. Дали чак такава голяма сума не е толкова важно, но едно е ясно – у нас има кой да плаща пари за медии, за да им запуши устата. И някой предприемчив инвеститор като братя Вълневи може така да е решил да изкара някой милион…

Преди дни е

закрито студиото в Чикаго

и малкият екип там е освободен, заедно с водещата Ралица Василева, добрe позната от Си Ен Ен. А студиото в София е изпразнено от техника и декори, стои празно. За новия собственик Мирослав Янев всички смятат, че е подставено лице, подобно на всички други гинки, каквито купуват ЧЕЗ, „Кремиковци” и др. Мнозина сочат, дори в публикации, че зад него седи рекламният и телевизионен бос в сянка Красимир Гергов.

Янев се е появявал рядко в телевизията. Заявил на срещи с работещите там, че има искрено желание да развива новата концепция и ще разчита на екипа. Само че до момента работещите там не са получили и януарските си заплати. Вместо заплата за февруари им е даден неголям аванс за януари. Не е ясно и как сделката по продажбата на телевизията е вписана в търговския регистър, след като по новата поправка в закона, за да бъде вписана една продажба на дружество, трябва да са изплатени всички заплати. Или има нарушение на закона, или са подадени някакви фалшиви документи.

Този, който е дал парите за телевизията, бави топката, да добута без много разходи до лятото, когато ще дръпне шалтера окончателно, предполагат и хора от медийните среди. А служителите в телевизията са наплашени, отказват да разговарят с колегите си от други медии, които се интересуват какво става. Не отговарят и в чат и месинджър, вероятно сковани от страх от подслушване. Неколцина вече са напуснали, у които резервите за бъдещето на телевизията са надделели.

Всъщност никакви медии не се интересуват какво става с телевизия BiT.

Покрита е с позорно мълчание

Все едно, че нищо не се е случило. А обществото е свидетел на медиен погром. Случаят е безпрецедентен, въпреки че преди време имаше подобно закриване на ТВ7. Но то беше свързано с дългове, използваха това да запорират техника, сметки, да изземат със съдии изпълнители. В случая с BiT няма нищо такова – няма дългове, предишният собственик я продава, а новият обещава как телевизията ще се развива и ще стане печеливша.

Покрай продажбата на BiT други конюнктурни медии услужливо бабуваха на сделката, като многократно изтъкваха, че телевизията била на загуба. Нормално е една телевизия на 2-3 години да е на загуба. Нова тв беше на загуба доста по-дълго време. В момента на загуба са и много издания. Въпреки това, BiT постигна успех. Разбирачите, които папагалски повтарят, че BiT била на загуба, затова я купуват спецове, които ще я изкарат на печалба, всъщност заблуждават аудиторията. В България отдавна няма реален рекламен пазар нито в телевизиите, нито в другите медии. Има разпределение. Система от фирми – рекламни, пиар, социологически, оплетени в схеми, разпределят основните парични потоци от рекламата в медиите. И като основен сив кардинал в тази дейност най-често сочат Красимир Гергов. Въпросът е кому е нужна тази телевизия BiT? Кой ще налива в нея рекламни бюджети, при положение, че има няколко големи телевизии, а и няколко по-малки се борят за залък от трапезата. Това може да си го позволи само голям инвеститор с амбиции. А досегашното поведение на новия собственик показва, че зорът е да запуши устата на досегашната BiT в услуга на управляващите.

При така развилите се досега събития, Мирослав Янев ще остане като ликвидатор в българския медиен и шоубизнес. Няма да е чудно да оставят хората без заплати до закриването на телевизията. Например някои проекти, свързани с Красимир Гергов – група списания – без свян натрупаха огромни дългове към печатници и отказаха да ги платят. Всичко може да се очаква.

Иван Бакалов, e-vestnik.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране