20.11.2017 | 19:24
#КОЙ купи телевизия „Европа“
Добрин Иванов се прочу през това лято около опита на държавата да национализира "Дунарит" за ДПС

Заместник-председателят на Института за дясна политика и бивш шеф на „Напоителни системи“ Георги Харизанов пое управлението на телевизия „Европа“. Той е получил предложението да стане част от телевизията от новия собственик на медиата Добрин Иванов, а за поста изпълнителен директор е одобрен след заседание на общото събрание на дружеството, проведено на 8-ми ноември.

Преди да се премести в новия канал, Георги Харизанов беше водещ на предаването „Имате думата“, което се излъчва в близката до Делян Пеевски медия „Канал 3“. През последните години телевизия „Европа“ се откроява като проправителствена медия, която защитава политиката на ГЕРБ. Това личи през съдържанието и подредбата на новините. Самият Харизанов, освен че води предаване по свързваната с Пеевски „Канал 3″ е и в близки отношения с премиера Бойко Борисов.

От извлечението на книгата на акционерите в Търговския регистър се вижда, че едноличен собственик на капитала на телевизия Европа“ от юни 2017 г. е Добрин Иванов. Той обаче влиза в телевизията с дял от 40% още през юли 2015 г. Останалите 60% се държат от „Бета 1“ АД управлявана от Станислав Горановски. Предишния собственик на медиата Емил Стоянов напуска поста си на председател на управителния й съвет през септември миналата година. Той управлява телевизията 16 години.

Името на Иванов се появи последно през това лято около опита на държавата да национализира „Дунарит“. Неговата фирма „Дипи“ придоби от свързаната с Делян Пеевски Viafot Limited вземане от оръжейния завод, което няколко седмици по-късно продаде на синдиците на КТБ, срещу обещание да му бъде платено с активи на банката, които вече са били предлагани на търгове, но не се е намерил купувач. Досега няма информация какви точно активи е получил, като от Фонда за гарантиране на влоговете (който контролира несъстоятелността) отказват да предоставят такава информация, включително и при запитване по Закона за достъп до обществена информация.

Добрин Иванов преди години стана известен с амбициите си за строежи на Иракли. „Дипи“ има едва 15 хил. лв. приходи за 2016 г. Той е собственик и на „Емона 2000“, която има бизнес със заведения и ресторанти и през 2016 г. е имала персонал от 78 души. Отчетът на дружеството е странен – то работи на огромна загуба: например за миналата година приходите са били 846 хил. лв., а разходите – 3.2 млн. лв., през 2015 г. постъпленията са 695 хил. лв., а разходите – 2 млн. лв. Компанията има активи за 23 млн. лв., като земята е оценена на почти 4 млн. лв., а незавършеното производство (вероятно сграда) – на 10 млн. лв.

Иванов има връзка и с военния сектор, той държи 90% от „Трансмобил“, която участва в секторното сдружение на оръжейните фирми и за миналата година има оборот над 50 млн. лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране