04.12.2016 | 19:38
Колко е шик да цитираш Достоевски
Особено когато цитираш Друг

Винаги с удоволствие цитираме острието Илиана Беновска – емблема, гусла, пряпорец и подпорна греда на бг журналистиката. Но колкото и да е самостойна, тя също прибягва до цитати – но цитира все от класик нагоре. Например Достоевски. Да познаваш и цитираш Достоевски се приема за особено шик и много интелектуално.

Новият президент – и той. Четял бил Достоевски – и това се счита за преднина с две интелектуални обиколки пред читателите на „Винету“. Колко го е чел – той си знае. Какво е разбрал – и той не знае. Защо въобще трябва да надува човек, че познава Достоевски, като в действителност не го познава – дявол знае.

Та така. Радев – достоевист, Беновска дори го цитира, според нея – правилно и уместно. Прилагаме цитат от текст на Беновска – равносметка за първите 8 години на радиото, което управлява. Текста копираме от сайта на Канал 3, по-надолу ще го коментираме.

***

Г-н Борисов, г-н Доган, г-н Станишев, г-н Плевнелиев, г-н Радев, г-жо Нинова, избиратели – внимавайте какво пишете в буквара на България.

Позволете ми и да честитя 8-ия рожден ден на Радио К2.

„Съгласиха се мишките да прикачат едно звънче на котката, за да я чуват, кога дойде. Но не ся намери ни една да й го прикачи“. Това е записал българският просветител д-р Петър Берон, автор на Рибния буквар (1824) – първия български буквар.

Кои са „котките“ и кои са „мишките“ в България? Първосигналният отговор е: „мишките“ сме ние – поданиците, „котките“ са ТЕ, политиците. Но дали „котките“ не са извън границите на родината ни? Това е историческият въпрос на 27-годишния преход на България.

На президентските избори 2016-а се случиха 2 важни събития. Първото – някой избра един непознат генерал за президент. Въпрос: Кой и защо избра Радев? Второто събитие е, че Бойко Борисов, генералът с 2 премиерски мандата, си подаде оставката, защото загуби президентските избори.

Въпрос: Сам ли ги загуби изборите Борисов, или някой му ги „загуби“? С времето ще получим отговори и на въпросите: Народът ли хареса Радев? Или гласува за новото БСП под крилото на Корнелия Нинова? Или пък – хората, който харесваха Борисов просто свикнаха, че той им се полага, и започнаха да очакват от него още и още ? И настояваха да получат от Борисов всичко и по много – да го получат сега и веднага? Или пък геополитическите „Котки“ пак ни показаха, че за тях сме даже не „сиви мишки“, а мишлета, с които могат да си поиграват, както и когато им хрумне на „Котките“…

Хубавото в живота е, че както казва Достоевски, любимият писател на новия президент Радев:

„Няма нищо тайно, което да не е станало явно“.

Ще разберем отговорите…“

***

Докато чакаме отговорите да се формулират и тайните да станат явни, отворихме да почетем Библията и по-точно Евангелието от Лука.

Понеже и Достоевски го е четял – ние да не сме по-прости от Достоевски! Достоевски го е четял предимно на руски, а и за Беновска сме сигурни, че е чела Фьодор Михайлович в оригинал, затова отворихме и Евангелието в превод на руски. Там пише буквално следното: „Ибо нет ничего тайного, что не сделалось бы явным, ни сокровенного, что не сделалось бы известным и не обнаружилось бы.“ (Лука цитира Христос, 8:17)

Според превода на нашите синодални старчета – „Понеже няма нищо тайно, което да не стане явно, нито пък скрито, което да не стане известно и да не излезе наяве“.

2 коментара

  1. Броуди каза:

    Деградация, абсолютна и невъзвратима! от нормален човек да се превърнеш в парцал! не всеки го може!

  2. A 21 каза:

    Много е. ,,фотогенична,,Явно я тресе пубертет ,втора серия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране