29.10.2017 | 0:01
Конгресът на БСП възложи на депутатите да искат вот на недоверие на кабинета
Курс за сваляне ГЕРБ от власт и предсрочни избори, обяви Нинова на заседание на 49-ия конгрес

381 делегатите на 49 конгрес на БСП възложиха на парламентарната група на партията да поиска вот на недоверие на правителството заради корупцията. Против нямаше, шестима се въздържаха.

Делегатите отхвърлиха предложение за промяна в Устава на партията, свързано с председателя, предава БГНЕС. В началото на заседанието на конгреса дойде предложение от Ваня Добрева от Софийската организация да се включи точка за промяна в Устава на БСП. Искаме промяна в устава и по точно в точката за избор на председател на партията, каза Добрева.

„През февруари тази година на конгресът извърши политическа грешка като гласува решение, с което гласува цялата власт в ръцете на председателя, независимо кой е той. Чест прави на Корнелия Нинова, че не се е възползвала от това. Но това променя характера на БСП, чието съдържание през последните 28 години е за защита на демократичните принципи и свободата на мнение“, заяви Ваня Добрева. „Това, че ще концентрираме власт под формата на демокрация не отговаря на истината. Ние предвижваме партията към лидерска партия. Да върнем колективното решение на партията, тоест да дадем правото на конгреса за избор на председател“, заяви още делегатът. Конгресът обаче не се съгласи и „за“ това предложение гласуваха едва 149 делегати, 45 се въздържаха и 397 се обявиха „против“.

Друг делегат – Чавдар Георгиев дори поиска конгресът предсрочно да може да освобождава председателя на партията, което също бе отхвърлено. Отварянето на цяла нова точка промени в Устава е недопустимо, пък каза Филип Попов

Не просто трябва да сме алтернатива на ГЕРБ, това е задължително, но недостатъчно. Вече имаме по-висока цел – да освободим държавата и народа си от веригите, в които ги държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда. Нека народът да бъде свободен да избира, когото си иска, може да не харесва и нас, но да бъде свободен. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в доклада си пред делегатите на 49 конгрес на партията, веднага след като победи опозицията вътре в партията, предава БГНЕС.

Последните седмици имаше много въпроси, защо свикваме заседание сега. Дори се внуши, че този конгрес е извънреден. Няма нищо извънредно в това заседание, посочи още Нинова. Тя подчерта, че конгресът е постоянно действащ орган и заседава не по малко от един път годишно, като обсъжда важни за страната и партията въпроси.

„Има ли такива въпроси днес. За пръв път България е председател на Съвета на ЕС, което е възможност да бъдем активен участник за вземане на решения за бъдещето на Европа“, подчерта лидерът на БСП. Тя припомни, че партията декларира, че ще подкрепи правителството за председателството при условие, че приоритетите за него бъдат изготвени в НС от всички партии. „Г-н Борисов прие това условие и разбира се не го изпълни. Обществото ни не беше ангажирано в смислен дебат как да се развива ЕС и къде е мястото ни в общите европейски интереси. Правителството сведе председателството до техническа подготовка, но не и до политики. Комисия в БСП изготви анализ за приоритетите на председателството“, допълни Нинова.

Сваляне ГЕРБ от власт, предсрочни избори и мотивация да ги спечелим, една от стъпките е вот на недоверие към кабинета, това предложи Нинова на конгреса. Той да реши кога БСП да преговаря с другите партии и да внесе вот на недоверие към кабинета. Нинова подчерта, че втората тема на конгреса е бюджет 2018. „Да, бюджет се прави от правителството, но е работа на опозицията да представи алтернативата си. Ние сме поемали ангажимент и сме длъжни пред онези почти 1 млн. българи, които ни подкрепиха да спазваме обещанията си. Работа на управляващите е дали ще се съобразят с алтернативата ни или ще е отхвърлят автоматично само, защото е предложена от опозицията, това ще бъде тест за тяхната политическа зрялост. Не просто предлагаме сметки, а залагаме алтернатива“, обясни Нинова. Тя обърна внимание и на това, че е имало критики, че ръководството на партията се е самоизолирало, че трябва да се вслушва в членовете си. „Отчитаме това мнение и свикахме това заседание. Нека чуем какво мислят членовете ни по важни въпроси за България и БСП. По-важно е не как се оценяваме ние, а как ни оценяват сънародниците си. Защо се усилват гласовете на онези, които мислят, че всички партии са еднакви. Пропастта народ-политическа класа се увеличава“, категорична бе Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

Тя запита колко трябва да чакаме, за да осъзнаем, че това е огромен риск за функционирането на държавността, а не за оцеляването на БСП като партия. „Можем ли да заявим, че битката с ГЕРБ по оста ляво-дясно е абсолютно задължителна, но, че вече не е достатъчна. ГЕРБ е еманация на модела, който е резултат на политическите грешки на всички партии, участвали в управлението на страната в последните години на прехода. Може и да и останем на равнището на партийните си противоборства с ГЕРБ, но може и да бъдем държавници и да кажем преходът беше сгрешен, разбираме и искаме да променим това.

В резултат на грешни политики, корупция и лични интереси в тези години на прехода, изчезваме като народ“, категорична бе Нинова. Тя изтъкна, че страната се намира в демографска катастрофа, само за миналата година българите са намалели с над 50 000 души, а 2,4 млн. живеят в тежки материални неравенства. „Отваря се ножица между най-богатите и най-бедните. Делът на неграмотните достига критична нива, всяка година отпадат по 19 000 ученици. В това време между 10 и 15 млрд. лв. се присвояват от паралелната държава и сме първи по корупция в ЕС. Тези проблеми са натрупвани в годините“, посочи лидерът на левицата Народът ни, заяви Нинова, не е доволен от живота си и това недоволство ще изригне рано или късно.

Според нея, за да не позволят това да се случи ГЕРБ погнаха основни човешки права. „Свободата да мислиш различно, те прави мракобесник. Ако искаш да защитиш живота си, ти си държавен предател. Това е едно модерно робство, което се прави от ГЕРБ, която си присвои държавата. Този модел се подкрепя от различни структури на обществото, и бизнес структури, които предпочита да защитят интереса си сега и на парче, без визия какво ще коства това на България като държава. Масово се внушава, че няма алтернатива, а когато това се случи срещу нея се хвърля цялата държавна машина. Имитират се реформи“, посочи Нинова.

„Не просто трябва да сме алтернатива, това е задължително, но недостатъчно. Вече имаме по-висока цел-да освободим държавата и народа си от веригите, в които ги държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда, нека народът да бъде свободен да избира, когото си иска, може да не харесва и нас, но да бъде свободен. Няма да е лесно и изведнъж, но трябва да започнем с първите стъпки. Кое държи хората в зависимост-едното е бедността, а другото е неграмотността. Затова има нужда от промяна в данъчния модел и образователния модел“, заяви председателят на БСП. От друга страна Нинова определи външната ни политика като политика на ПР-а, на снимката и снишаването пред по-силните. През това време, според нея, са се хвърлили време и средства БСП да бъде представена като антиевропейска партия.

„Българският народ е равноправен с другите народи, санкциите срещу Русия трябва да паднат, не сме второ качество хора, за да ядем второ качество храни. Или ще променим Европа, или ще я загубим като цивилизационен избор, защото заради вашите десни правителство, ЕС е в това състояние. Десните партии определиха тези изказвания като антиевропейски и започна обработване на общественото мислене, че БСП е антиевропейска партия. Сега тези десни лидери започнаха да повтарят това, което ние говорихме по време на кампанията“, коментира Корнелия Нинова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране