13.05.2019 | 13:52
КОНПИ даде срок на Порожанов да подаде коригиращ декларацията му документ
Срещу земеделския министър може да започне процедура по отнемане на имуществото му

Антикорупционната комисия съобщи, че е установила несъответствие в подадената от министъра на земеделието Румен Порожанов имуществена декларация за 2018 година. От КПКОНПИ не уточняват за какво точно несъответствие става дума. Посочва се само, че му е даден срок да подаде коригиращ документ, съобщава БНР.

През март при представяне на отчета за дейността на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който в момента заради скандал с недекларирана тераса е в отпуск, обяви от парламентарната трибуна за фрапиращи пропуски в публичните декларации, като каза, че повече от 700 от подадените за 2018 година са с пропуски или несъответствия. След това се разбра, че става дума за министри, заместник-министри, висши държавни служители. Всички те по закон са получили право да подадат коригиращи документи, които след обработката им ще бъдат публикувани на сайта на Антикорупционния орган.

Кога ще стане това не се знае. Не ясно и какво е разминаването, установено от комисарите в декларацията на Румен Порожанов, нито дали е подал коригираща декларация. Ясно е обаче, че ако земеделският министър не е подал коригираща декларация или тя не обяснява установената разлика между декларираното и притежаваното от него, срещу Порожанов може да започне процедура по отнемане на имуществото му.

Заради медийни твърдения, че КПКОНПИ не е публикувала изцяло или че е променила декларацията на Порожанов, Антикорупционната комисия уточнява, че е „публикувала на интернет портала си всички подадени декларации за имущество и интереси за 2018 г., на лица, заемащи висши публични длъжности, включително и декларацията на Румен Андонов Порожанов“. Министърът „е включил информация за лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала“, но е „декларирал е пред Комисията, и че не желае да бъде публикувана информация относно лицето“, се посочва в съобщението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране