16.02.2017 | 0:01
Консервативно-патриотична метафора в морето от популизъм
Кръстникът и малката булка
  1. КРЪСТНИКЪТ НА МАЛКАТА БУЛКА

    Виктор Николаев, НТВ: Срещата на Красимир Каракачанов с Корнелия Нинова факт ли е?

    Валери Симеонов, НФСБ: Де да знам?! Какви срещи? Всеки ден в парламента се срещаме с всеки, здрависваме се, говорим. За каква среща говорите? Извън парламента?

    ВН: За среща, в която се уговарят властови позиции и намерения за след изборите.

    ВС: Сега върви един страхотен индийски сериал, казва се „Малката булка“. Дайте да говорим за него.

    ВН: Страхотен е… Има ли риск вие да сте Малката булка в една коалиция такава, ако ви обещаят нещо, а пък се окаже, че не е така. Вашите бъдещи партньори.

    ВС: Знаете ли, по-скоро струва ми се, че ще бъде по-приложим сюжетът на един друг филм – „Кръстникът“.

    Анна Цолова: #КОЙ е в ролята?

    ВС: Е, не знам, така ми се струва.

    ВН: Ще управлявате с Кръстника? Как? Не успях да разтълкувам.

    ВС: Абе метафора няква такава.

    АЦ: Но ще управлявате с Кръстника?

    ВС: Не. Няма да е „Малката булка“, а ще бъде „Кръстникът“.

    АЦ: Вие сте в ролята на…

    ВС: Да.

    ВН: Уточнете.

    ВС: Е, кво да уточнявам. При положение, че ние си имаме програма, имаме си кауза, за която се борим, последователни сме и постигаме нещата; и при всичките тези процеси, които се развиват в едната партия, в т.нар. големи партии, в другата партия – просто не се знае най-накрая кой ще излезе най-голямата партия. Това искам да ви кажа. Не говоря с някакво болно самочувствие, всичко го решава избирателят. Но ние сме хората, които свършваме работата. Ето това искам да се разбере – и то се разбра.

    2. РЕФОРМАНС

    Радио „Фокус“: Как се готви Реформаторският блок за изборите, има ли симбиоза и единомислие в останалите вече с две по-малко партии в болка ще коментираме в следващите минути с Димитър Делчев, народен представител в 43-то Народно събрание. Г-н Делчев, какво е настроението в Реформаторския блок, с каква настройка се готвите за изборите?

    Димитър Делчев: Гледаме с голям ентусиазъм на тези избори, тъй като това са много важни и за нас, и за страната ни избори. Всъщност РБ е единствената политическа сила, както се вижда и от програмите, и от предварителните изказвания на другите сили, която не предлага „вкусни хапчета“, които не водят до реален резултат, няма да излекуват тялото. Т.е. РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК ЩЕ БЪДЕ ОСТРОВ НА РАЗУМА СРЕД МОРЕТО ОТ ПОПУЛИЗЪМ. (…)

    РФ: Ще ни издадете ли кой е акцентът в платформата на реформаторите, или поне сферата, в която е?

    ДД: Първо, ние казваме, че платформата на РБ ще бъде консервативно-патриотична… Вторият ни акцент в програмата – това е свободата… Що се касае до предприемачеството, до стопанската инициатива, ние считаме, че държавата там вече трябва да се отдръпне и само да подпомага бизнеса в това бизнесът да печели пари. И на трето място, ние смятаме, че българите трябва да сме горди. Ние сме българи и обичаме България преди всякакви съюзи, в които участваме, и за нас всеки български гражданин, всеки българин има освен права и задължения. Ние остро се противопоставяме на това определени групи от българи, етнически групи да имат само права и привилегии, а да не си изпълняват включително и конституционните задължения!

    …За нас обещанията на другите партии приличат повече на подхвърляни реплики на пазара. Всеки, който се е разхождал в пазарен ден в малките населени места, чува такива подхвърляния, ред реплики: „Аз предлагам сиренето за еди-колко си“, „А пък аз доматите – за еди-колко си“. Всъщност това правят другите партии.

    ______________

    * Реформансът е реформаторски ренесанс.

1 коментар

  1. Монев каза:

    Ако в навечерието на изборите,се спретне някаква класация за най голям демагог,популист,гьозбаяджия на Републиката,то убедително водачът ще е с Бургаски адрес.500-лева пенсия,1500-лева заплата,почивка в чужбина дестинация по избор.Зимата в Куба,лятото в братска Турция.Може два милиона българи да се заселили по всички континенти на света,това го разрешавам,но емигрантите нахлули като скакалци в родината ни,трябва да бъдат прогонени.България е за българите,заявява „патриотът“.Да му каже някой на този,че всеки българин обича отечеството си,и не намира за необходимо да грачи наляво, на дясно колко силна е обичта му.На ход е, най непросветената прослойка от моите сънародници.На 26-ти март, да грабват бастуните,патериците и да се озоват рано,рано пред урните, за да гласуват за най българските „патриоти“.Те в НС ще „лапат“благините,а гласувалите за тях,ще лапат мухите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране