14.03.2017 | 20:17
Корнишон в трансмисията
Европа на полусъединител

Пресконференция на ГЕРБ. Димитър Главчев и Тома Биков в пристъп на алегорично мислене обговарят продължаването на санкциите срещу Русия и позицията на Корнелия „корни“ Нинова, която от известно време твърди, че като стане министър-председател, еднолично ще наложи вето на евросанкциите.

На някакъв етап в пресконференцията се включи и бившата агроминистърка Танева, за да обяви, че „готова на всичко, за да има България европейско земеделско законодателство“.

Тома Биков пък е от тези политически пчелички, които опрашват по няколко партии, докато кацнат в уханната гербава градина.

Тук ще предадем част от метафорите на Главчев.

***

Димитър Главчев: Г-жа Корнелия Нинова пространно говори надлъж и нашир, че ще налага вето на санкциите. И беше редно след тази новина да вземе някакво отношение. Тъй като по различни събития из страната, пък и по медии твърди, че ще наложи вето върху решенията на Европейския съвет. Може би не прави разлика или не знае, че вето се налага на площад „Шуман“ в Брюксел, а не на площада в Крушовица. Механизмът на ветото е такъв, че трябва да се заяви на Европейски съвет. Сега можеше спокойно да подготви позицията на служебното си правителство, но за нея е по-лесно да казва, че то е на ГЕРБ. Което е от най-големите абсурди, които сме чували в съвременната история на България, но както и да е. Може би също така ще каже, че и президентът Радев е бил кандидат на ГЕРБ…

Нашата позиция е такава – че трябва да се спазват европейските решения. Европейското единство е особено важно. И такива сигнали колебливи, каквито изпраща г-жа Нинова като потенциален бъдещ премиер – дай Боже, да не се случи това на България! – самите такива послания, които излъчва в пространството, те стигат до нашите партньори в Европа. И в момент, в който се обсъжда дали да е на една, или на две скорости Европа и всички останали заявяваме, че сме против да бъде на две скорости, такива сигнали поставят, ако позволите тази метафора, крака на европейския, ъъъ, крака на европейския механизъм на съединителя, за да включат даже не и на втора скорост България, ами направо на задна. Можем да кажем – дано издържи скоростната кутия, ако въобще г-жа Нинова стане премиер на България. Може би ще се счупи въобще и скоростната кутия. Спирам с метафорите! Разбирате какво искам да кажа. Губи ми се г-жа Нинова по темата с ветото – от вчера…

Мислех да кажа и още нещо, но съм изненадан от присъствието на г-жа Десислава Танева тука. По какъв повод сте, г-жо Танева?

(Смях в залата, пресконференцията продължава по аджендата.)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране