11.04.2015 | 14:11
Корумпирани митничари вбесиха Борисов, предстои тотална чистка
По границите действа престъпна група

Подкупни и видимо не много хитри митничари и граничари в обща схема за правене на пари от пускането на контрабанда вбесиха премиера Борисов като за световно и той им обеща да извървят целия Път на страданието точно в Страстната седмица преди Великден. И колкото и да е странно на фона на страховития премиерски гняв, на грешниците им бе обещана дори възможност за възкресение. Което пък, по признанието на самия Борисов, редовно им се осигурява и до момента, само че от съда: „Ние ги уволняваме по 2-3-5 пъти, а те ги възстановяват на работа”.

Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно“ охраняват границите. Ние нямаме система там. До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното“, заяви министър-председателят по време на редовното правителствено заседание. След което припомни, че всичко в една държава зависи от политическата воля и от политическата отговорност.

Според оценката на Борисов вече месеци правителството полага огромна енергия и воля в борбата с контрабандата, но констатациите лично на премиера са повече от отчайващи. Поради което той като премиер е възложил на вътрешния министър кадрови и персонални промени навсякъде по границите, а на министъра на финансите – съответните промени в агенция „Митници”.

След което отново изтъкна, че срокът, който е дал, е до сряда – 15 април, за да спрат безобразията по границата, като декларира, че проблемът с контрабандата на цигари няма да бъде оставен, докато не се разреши и тя не бъде прекратена. Министър-председателят допълни, че на 15 април най-вероятно ще предложи да бъдат обединени НАП и Агенция „Митници“. Което пък е стара идея още от предишното управление на ГЕРБ, подкрепена по-късно като административна стъпка от финансовия министър на Орешарски – Петър Чобанов, както и от тогавашния шеф на финансовата комисия в парламента Йордан Цонев.

Носеше се слух, че тази стъпка ще бъде направена от служебното правителство на Георги Близнашки, но то се побоя и дори отрече изобщо да се обсъжда подобно сливане. Редно е да се припомни, че поводът за премиерския гняв, продължаващ повече от седмица, е пропускането през КПП „Капитан Андреево” на 16 тира, за които в митницата е бил получен факс от турска страна, че пренасят контрабандни цигари. Само че факсът бил откъснат и скъсан, тировете – пропуснати безпрепятствено (което не значи безплатно), а след ареста на митничарите от цялата смяна всички до един продължават да повтарят: Не знам, не съм чул, не съм видял…

Поради което си струва да се чуе още веднъж, едно към едно, оценката на премиера за случилото се. Всъщност не би било изненада, ако новият стар шеф на агенция „Митници” ген. Ваньо Танов (който е и бивш шеф на ГДБОП) за пореден път да се прости с поста си, но всяко нещо с времето си. А ето и поредната извадка от стенограмата на правителственото заседание в сряда. Говори премиерът Борисов:

„За никой не е тайна какви митничарски и граничарски селища има навсякъде около границата. Как един и същи служител по три пъти бива залавян, улавян, уволняван и след година време бива връщан на работа. В рамките на десет години – по три пъти! И сега от цели смени граничари и митничари – да не говорим за кантарджии – да намерим кой е получил факс и кой е взел факса от турските колеги… Не може! Представяте ли си – те не служат на държавата, те служат на други господари! Това са абсолютните ми констатации. Десетилетия е тази порочна практика. За това сега е моментът, ако искаме реална битка в тази посока, да направим всичко възможно в държавата, да си защитим границите”, изтъква премиерът.

По границите действа престъпна група

„Всичко това се движи по вертикалата – към техните началници. Не мога да си представя, че на „Митниците“ не може да им дойде на акъла, че като не се завеждат факсовете или няма документооборот… – сега вече го променихме, турските колеги ще ни пращат имейли на няколко места – в БОПП, в Министерството на финансите, не мога да си представя, че началниците им не знаят. Но разбирате ли – занимава се премиерът, главният секретар, валията на Турция, за да има конкретни резултати и да наложим нещо, което е най-елементарното – да има папка, в която да влезе сигналът, да го провериш.

Двадесет и пет години не е направено (нищо, за да се сложи ред) на митниците! Как ще го направят, като става въпрос за около 30 милиона на месец средно”, афектирано обяснява Борисов. Който, по думите на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, всяка седмица лично ръководи една специализирана група за борба с контрабандата.

„Така че, в тази посока ще се работи много. Аз съм убеден, че като има политическа воля, скоро ще дадем, и резултатите се виждат, защото това, което се прави в горивата, цигарите, алкохола, месата… Сега работим по една схема с месо и се надявам скоро да има арести. Ще има. И нещата ще си дойдат за два-три месеца на мястото. Всички сме амбицирани да си отвоюваме държавата от това, което се е случило през годините и няма да има компромис към никого“, казва още Борисов пред министрите. И допълва, че за него няма никакво съмнение, че тези структури действат съвместно – граничари и митничари като организирани схеми за контрабанда.

Пари, много пари и още пари

Борисов продължава коментара си: „И две, и три, и пет прокуратури или още две служби ДАНС и още две БОП и още две митници да сложим, човешкият фактор, когато става въпрос за толкова пари, е изключително важен.

Затова и с тези в момента вече работещи – държа да ги предупредя – видеонаблюдения, които сме направили и въобще всичко, за да прекъснем тези порочни практики. По-нататък от репликите на премиера става ясно, че наистина лично е участвал в разследването на случая на КПП „Капитан Андреево”, митничарите са мълчали като риби за това кой е скъсал факса от турска страна, а валията на комшиите лично е показал на Борисов кой е престъпникът.

„Не може митничарите и граничарите, българските служби, да отказват да кажат кой е получил документа от турските служби, с който те ни предупреждават, че влизат тирове с нелегални цигари. Седят, мълчат и не знаят. Това организирана група ли е според вас“, пита премиерът министрите си. „Просто няма добри. Разбирате ли, на ръка, на бариерата, на ръка получават факса. Не искат да минават дори по имейл. Отива уж на ръка да го получи, слага го във вътрешния джоб и повече го няма. Не искат да издадат кой е. И валията по снимката ми каза: „Ето този беше“. И днес на трима души им повдигаме обвинение. Смятайте какво сме заварили, а това са границите! Това са местата, където се формира бюджетът”, клати глава Борисов.

Което пък е повод да припомним някои оценки на шефа на агенция „Митници” Ваньо Танов, направени през август 2014 г., малко след възстановяването му на този пост от служебното правителство. „Заварих митниците в ужасно състояние. В момента те са на ниво от 90-те години, след като всички структури са направени да бъдат неработоспособни. Ако говорим за приходи, е още по-трагично“, коментира той. Той изтъкна, че гледа справка по справка, фирма по фирма, но още не може да каже откъде идват проблемите. По думите му няма нито една проведена обществена поръчка, всички договори са изтекли. „Цялата работа на митниците е блокирана. Приходите са със 100 милиона лева по-малко от миналата година“, заяви Танов. Той коментира, че има определени хора, които имат полза от блокаж на митниците.

„Ще предам някои неща на прокуратурата още отсега“, закани се баш митничарят на 14 август м.г. Що се отнася до сметката на Борисов за обема на контрабандата – около 30 милиона на месец – редно е да припомним една друга сметка. Само за първите два месеца на годината приходните агенции и преди всичко митниците, по думите на самия премиер, са осигурили около 820 милиона лева ръст на приходите спрямо същия период на миналата година, а към края на март сумата набъбва на близо милиард, което обяснява както великденските надбавки за пенсионерите, така и допълнителните 100 млн. лева за спешния ремонт на магистралите „Тракия” и „Хемус”, а вероятно и допълнителните щатни бройки за МВР.

Още жива сила срещу престъпността

Грубо казано, всеки нов министър като за начало постига с лекота това, което е било отказвано на предишния. В този смисъл вицепремиерът Румяна Бъчварова вече успя да издейства увеличаването на работещите в МВР със 700 души. С което броят на служителите в това ведомство достига впечатляващите 50 200 човека.

Това става ясно от гласуваното в сряда решение на правителството. В аргументите за увеличаването на щата на МВР се посочва, че това ще спомогне за по-ефективно противодействие на престъпността, защита на националната сигурност и по-добър граничен контрол, както и за осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации. На същото това предвеликденско заседание правителството забрани вноса и транспортирането на боеприпаси с цел утилизация или унищожаване на територията на България.

В мотивите се посочва, че процесът е рисков и въпреки утвърдените технологии и мерки за безопасност може да се стигне до непредвидими последствия, ако се работи в предприятия, които не са производители на самите изделия и не са запознати с технологията на утилизиране, или ако самите боеприпаси са с изтекъл срок на годност. Друг аргумент за забраната е, че въпреки контрола от държавата, инцидентите с утилизирани боеприпаси са зачестили. През последните години загиналите при такива злополуки са 19, а ранени са 18 души.  Всъщност достатъчно е да се спомене трагедията в завода край село Бели Лом…

Беше време интересите на държавата и здравето на хората да бъдат поставени над интересите на бизнеса, който видимо би се наел да утилизира и атомни бомби с кремъчни чукове, стига от това да се постига трицифрена норма на печалба.
Беше време да се каже „Стига!” на утилизирането на милиони бройки опасни боеприпаси, чиито чуждестранни собственици не искат това да се прави на тяхна територия и  от техни работници.
Случи се и това, но никой няма да върне загиналите на семействата им…

7 коментара

  1. аз каза:

    Бойко,

    ти си повярва, че ние ти вярваме?“ало Ваньо“ не е забравено!На какво да ти вярваме до обяд днес или каквото изтървеш след обяд в неудържим пристъп на откровеност, лъжец такъв!?

  2. Pen4o Zmekov каза:

    staga gluposti pishate za bate boiko,molqvi vitese se vie s kakvo doprinasqte za darjavata i togava opluvaite primiera.

  3. БАЙКО каза:

    Пак истории по география се опитва да ни преподава Б.Б.Явно им се е разсърдил,че не са му давали от пая.Пък и показва на други ,че трябва да дават…

  4. anonimen каза:

    Нали работят за тях , какво се правят на аляви?

  5. Бостанджията каза:

    Плескай с уши, народе!

  6. иванов каза:

    Дрън – дрън.Мноого е къса паметта на тиквата. Преди седмица похвали митниците, че били събрали от мито около милиард в повече. Че заработили били откакто ПРОБ е на власт перфектно и парите от митата нараствали бързо. ДНЕС ЯДЕЦ.
    ЗНАЧИ, ВЧЕРА Е ЛЪГАЛ КАТО БАНКЯНСКИ ЦИГАНИН.
    Защо не каже тиквата къде е неговият човек Ваньо Танов„
    Да не е случайно на почивка и пече ребра в Дубай, както казват негови подчинени. И откъде и как е събрал Танов пари за такава баровска и прескъпа почивка.

  7. Анонимен каза:

    Браво Бойко, браво Борисов! Браво Български орел! Дерзай!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране