29.04.2017 | 19:12
Костов: Влиянието на Русия остава най-големият риск за България
Ердоган направи много ДПС-ета на Балканите и в Европа

„Сред най-големите рискове за България, за съжаление, остава разрастването на влиянието на Русия у нас“. Това заяви по Дарик бившият премиер на страната Иван Костов, сега председател на Центъра за анализи и управление на риска. Той даде пример с това, че по време на предизборната кампания „БСП се обяви в пряка защита на руските интереси“ и предположи, че това може би е отблъснало избиратели.

„За съжаление този риск се случва, дори никой нищо друго да не прави, т.е. ако няма противодействие“, добави Костов. И посочи, че държави като Великобритания и Чехия взимат мерки и се защитават от пропагандната война.

Костов коментира кризата в съседна Македония и 100-те дни на президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Територията на Македония се превърна в поле, в което се сблъскват две тенденции. Едната – на НАТО, е да се демократизират страните по образец на либералната демокрация, така както се счита, че ще бъдат готови да влязат в ЕС. А другата е да бъдат държани като пример за крайно неуспешната европейкска политика първо на разширение, а после – на интеграция, което Русия твърди“, подчерта Костов.

Попитан дали двуезична Македония е заплаха за България, той отговори с въпрос: „Защо?“ И обясни, че подобни твърдения трябва да бъдат анализирани със сериозни аргументи.

„Велика Албания е мит. Не може да се рпекрояват така граници. Това са спекули, това е руската пропаганда. Тя прониква през някои български анализатори, които остават верни на Кремъл“, каза бившият десен премиер от СДС.

Според него ще бъде преждевременно, ако по време на председателството на Съвета на ЕС България повдигне въпроса за членството на Македония в съюза. Той припомни, че София е направила големи жертви и компромиси във външнополитически план при влизането си в НАТО и ЕС, за да може да се присъедини към тях, без да внася своите външнополитически проблеми.

„Ако някой си мисли, че Западните Балкани ще влязат в ЕС и НАТО със своите нерешени външнополитически проблеми, това няма да се случи“, отсече Костов.

По отношение на първите 100 дни от управлението на Тръмп, бившият премиер смята, че екипът на милиардера „се движи в правилна посока“. Костов определи 100-те дни като период на адаптация към реалностите на новата власт и посочи разликите между говореното в предизборната кампания на Тръмп и реално свършеното след това.

„Гради се неверен образ на новата администрация в САЩ, отново резултат от пропаганда“, убеден е бившият министър-председател на правителството на СДС.

Той коментира и ситуацията в Турция и целите на президента Раджеп Ердоган. Според него „представителство на мюсюлманските общества в Европа е стратегическата цел на турският президент Ердоган“. Костов смята, че „Европа все още не е разбрала каква е основата цел на Ердоган“.   „Дори им отправи послание да създадат собствени партии, което се чу в Холандия и предизвика конфликти. Той иска да направи ДПС-та във всички страни“, предупреди бившият български премиер.

„Ако Европа избере политическото безчестие и страха пред истинския сблъсък и конфликт, за да не допусне това, в което ще се превърне Турция, тя първо ще понесе безчестието и след това ще има и конфликта, защото този човек няма да се спре“, допълни Костов.

1 коментар

  1. Човек от народа каза:

    Господине Костовъ, стига с тези демагокски раболепния към Запада.
    За какво „отблъскване“ на избирателите става на въпрос, та той – българският народ, винаги е питал братски и приятелски чувства към духовна Русия.
    Вие по добре мислете за възмездието, че то края на всичко му се вижда вече.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране