14.08.2018 | 20:10
Козметичка направила търговския регистър за близо 2 млн. лв.

Едноличната фирма „АЛФА – Веселка Велчева ET“ на 72 – годишната Веселка Асенова Велчева участва в надграждането на Търговския регистър по европейски проект за „Добро управление“, редом с известните IT компании „Информационно обслужване“ и „Сиенсис“, пише Биволь.

Официалното име на проекта е „Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС, вграждане на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния регистър, единна входна точка и прехвърляне на централния регистър на особените залози“. Стойността на проекта е 1 999 415.78 лв, от които 85% европейско съфинансиране.

Темата е актуална, защото от няколко дни Търговският регистър и Регистърът на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ) са недостъпни.

Фирмата „АЛФА – Веселка Велчева ET“ държи салон за красота „Пеперуда“, съобщи в социалната мрежа Facebook младият компютърен специалист Давид Мавдориев. Салон с такова име съществува на ул. Люлин Планина номер 4 в София. В обявата за работа, публикувана от „АЛФА – Веселка Велчева ET“, е посочен и телефон, на който Биволъ се свърза със собственичката Веселка Велчева.

„Ние не поддържаме Търговския регистър“ – заяви Веселка Велчева. На въпроса ни какви точно услуги предоставя фирмата, тя ни препрати към „счетоводството“, като уточни, че „ма то сега те са гръмнали“.

„Фирмата на г-жа Велчева е направила два транспаранта“ – заяви счетоводителят. Той се позова на спечелена малка обществена поръчка и фактури към Агенцията по вписванията. Така стана ясно, че салонът за красота се занимава и с рекламна дейност, а усвоените пари по проекта са за „Осигуряване на дейности „Информация и комуникация“ за около 2300 лв.

В системата ИСУН 2020 обаче не са посочени конкретните дейности и суми, изплатени на изпълнителите на проектите, а само техните имена и ЕИК.

Веселка Велчева е едноличен собственик на две фирми: „АЛФА Веселка Велчева“ и „АЛФА-Г“. „АЛФА Веселка Велчева“ е декларирала над 1 млн. лв. приходи от продажби за 2016 г. и 384 хил. лв. за 2017 г. Няма данни за други обществени поръчки, изпълнявани от тези две фирми, освен тези за Агенцията по вписванията.

Агенцията по вписванията: Надграждането няма отношение към текущия проблем

Биволъ изпрати запитвания към пресцентъра на Агенцията по вписванията за по-подробна информация относно ролята на Веселка Велчева и нейната еднолична фирма в проектите за надграждането на ключови информационни системи на държавата.

Оттам не отговориха на конкретния въпрос, но уточниха, че „надграждането и проектите по Оперативна програма „Добро управление“ нямат отношение към проблемите с достъпа до Търговския регистър“.

Освен това надграждането и поддръжката се извършват от различни фирми. Както беше посочено по-горе, надграждането по европроекта е дело на „Информационно обслужване“ и „Сиенсис“, с рекламна поддръжка от „Алфа Веселка Велчева“. А фирмата, която поддържа ТРРЮЛНЦ е „Лирекс БГ“ ООД.

„Лирекс БГ“ е доставчик на софтуер, хардуер и поддръжка за информационните системи на ключови държавни институции, сред които и ДАНС. Фирмата има спечелени обществени поръчки за над 120 млн. лв.

Търговският регистър е „гръмнал“ от миналия четвъртък, като от Агенцията по вписванията съобщиха, че работят по възстановяването на услугата и са информирали МВР и ДАНС.

Щетите за бизнеса в България са неизчислими. Невъзможни са вписванията на промени по актуалното състояние на фирмите, което блокира сделки и прехвърляния на собственост. От Агенцията по вписванията не съобщават кога тази функционалност ще бъде възстановена, но твърдят, че справките за актуалното състояние на фирмите ще бъдат възстановени от сряда.

Справки могат да се правят и в момента в няколко специализирани платени системи и в безплатната търсачка на Биволъ, която използва отворените данни на Търговския регистър актуални към 12 юни 2018.

Източник: Биволь

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране