17.05.2019 | 19:25
КПКОНПИ е открила несъответствие в декларациите на 738 лица от властта
35 от тях не желаят да се публикува информация за имотите на половинките им

КПКОНПИ извърши проверката по чл. 43, ал. 1 от ЗПКОНПИ на ежегодните  декларации, подадени през 2018 г., и на встъпителните и финалните декларации за имущество и интереси ( https://register.caciaf.bg ), подадени през периода от месец януари до месец септември 2018 г., от лицата от обхвата на чл. 6, ал. 1 от закона, съобщава комисията на сайта си. Проверени са 5116 задължени лица с ежегодна декларация, 3568 с встъпителна декларация за имущество и интереси, 400 с финална декларация за имущество и интереси.

За 738 лица проверката е приключила с доклад за несъответствие. Сред тях има лица, заемащи висши публични длъжности от всички категории от обхвата на закона: министри; народни представители; кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти на общини; изпълнителни директори и управители на болнични заведения; ректори на университети; лица, упълномощени по реда на Закона за обществените поръчки за провеждане на процедурите и сключване на договорите; ръководители на бюджетни организации, които изпълняват функции на органи за финансово управление и контрол на средства от Европейските фондове и програми;  началници на митнически пунктове; директори на държавни горски и ловни стопанства; председатели и заместник – председатели на държавни агенции и комисии и други.

Докладите съдържат данни за недекларирани притежавани и придобити: 

  •       ♦ дялови участия;
  •       ♦ доходи от трудови правоотношения;
  •       ♦ парични средства по банкови влогове и банкови сметки;
  •       ♦ дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро;
  •       ♦ притежавани имоти;
  •       ♦ участия в органи на управление или контрол на търговски дружества, на юридически лица с нестопанска цел и извършване на дейност като едноличен търговец.

В изпълнение на разпоредбите на ЗПКОНПИ,  Комисията е уведомила писмено лицата, за които проверката е приключила с доклад за несъответствие, които е следвало в 14-дневен срок да отстранят констатираното несъответствие, като подадат пред Комисията коригираща декларация на основание чл. 46, ал. 1 от закона, или направят писмени възражения, посочвайки доказателства в тяхна подкрепа.

637 лица са подали такава декларация, 98 не са го направили, а 35 лица са подали коригираща декларация и са посочили, че не желаят да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала и за което лице е установеното несъответствие. 3-ма души са подали непълна коригираща декларация и са заявили, че не желаят да се публикува информация за лицето, с което се намират във фактическо съжителство и за което лице е несъответствието, посочват от комисията.

При несъответствие след коригиращата декларация в размер на не по-малко от 5000 лв., КПКОНПИ изпраща материалите за проверката на НАП за предприемане на действия по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Ако разминаването е в размер на не по-малко от 20 000 лв., комисията предприема проверка на имущественото състояние на лицето, посочват оттам.

В последните месеци публичният регистър на имотното състояние на властимащите беше силно компрометиран от разкритията за липсващи в тях придобивки и необявени цени, напр. терасата на самия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който е в отпуск поради това, сходно прегрешение на заместника му Антон Славчев, скрита от публиката информация (както е с имотите на съпругата на Румен Порожанов) и т.н.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране