03.06.2018 | 22:28
Кръгът „Приморец“ управлява Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов гордо обяви преди дни, че градът за първи път е домакин на Европейския морски ден. Това най-голямо морско събитие в Европа поставяло Бургас сред градове като Рим, Брюксел, Гданск, Бреме и т. н. Разбира се, грандоманското заглавие си е чист пиар, както впрочем и цялото интервю, изпъстрено с хвалби от сорта „Това е едно признание за развитието на града. Ежедневно се работи за подобряване на градската, културната, социалната и образователната инфраструктура“.

Всъщност „чичо Митко“ е болезнено прав. Оказва се, че в Бургас наистина се работи ежедневно. Но само по това. А като чуят любимата гербаджийска дума „инфраструктура“, в главите на бургазлии се оформя един въпрос и след него неминуемо изниква асоциацията с кръга „Приморец“.

Нов чорбаджия ли си има градът?

По данни на ИПИ към 1 май 2018 г. Бургас може да се похвали с шестото място в страната по усвояване на евросредства. Изплатените суми на бенефициенти по оперативни програми са 1 537,07 лв. на човек. Дотук браво, но се оказва, че областният град всъщност има един-единствен европейски мегапроект – „Осигуряване на балансирана градска среда в централната градска част, жк „Възраждане“ и жк „Меден рудник“ по ОП „Региони в растеж“. По него вече са разплатени 22 млн. лв. от общо 30 475 379, 31 лв.

Проектът е спечелен от Консорциум „Холдинг Бургас инфраструктура“ ДЗЗД и сред многото партньори и изпълнители в този консорциум ключово място има „Даскон“ ЕООД. Фирмата е част от плетеницата от компании, собственост на Димитър Караненов, за когото в Бургас все по-натрапчиво говорят, че управлява всичко.

Кой е Димитър Караненов? Ако питате интернет – хотелиер. Собственик на легендарния за Бургас хотел „Приморец“ и още три хотела на Слънчев бряг – „Цвете“, „Флора“ и „Родопи“. А всъщност мощен, много мощен бургаски фактор, патрон на тъй наречения кръг „Приморец“, неотменна част от който е и кметът Димитър Николов, строителен предприемач, почетен консул на Украйна в Бургас. Абе, с една дума, еталон на незаобиколим местен феодал.

До края на миналата година бургазлии дори се питаха къде всъщност живее техният кмет, защото апартаментът, обитаван от Николов в петзвездния Гранд хотел и СПА „Приморец“, е публична тайна. Е, последните месеци кметът май се е върнал в семейното жилище на ул. „Абоба“, но апартаментът в хотела му се пази. Но, както се казва, това е само детайл от големия пъзел… Важното е, че когато през 2010 г. Димитър Караненов открива изцяло обновения „Приморец“, в който се хвали, че е вложил 14 милиона евро, лично кметът Николов пожелава „Попътен вятър!“

Караненов придобива хотел „Приморец“ преди много години, във времената на Тройната коалиция, и вероятно заради това местните медии и днес понякога го определят като „бизнесмен с червени капитали“. Макар че това „понякога“ е все по-рядко. За Караненови в Бургас в наши дни по принцип се говори или добро, или… Пък и ако някой вече може да обясни какво е това „червени капитали“, ще го почерпим.

Почти веднага след като със странни врътки печели търга на общината за хотел „Приморец“, Караненов започва упоритата си битка да придобие и разположения в непосредствена близост легендарен кораб-ресторант „Фрегатата“. Всъщност изоставената по онова време дървена гемия и пясъчният двор около нея са естествено продължение на хотела в края на една от алеите му.

Скандалите около придобиването на „Фрегатата“ са чутовни. Говори се, че земята под ресторанта е изключителна държавна собственост, че става въпрос за пясъчна дюна, че е на самия централен плаж, че е незаконно. Но както се казва, интересът си е интерес. През 2011 г. дори възниква пожар и изгаря палубната част на фрегатата. И до ден днешен резултат от разследването няма. Но пък от 2015 г. Димитър Караненов чрез фирмата си „Булгариен райзен директ“ вече е собственик на земята под прочутия кораб-ресторант – 885 кв. м, след като през 2012 г. Министерският съвет по предложение на Лиляна Павлова скандално обявява имота за частна държавна собственост, а РИОСВ пуска становище, че на тази дюна няма дюна. В крайна сметка само година по-късно – през 2016-а, култовото дървено корито тихомълком изчезва въпреки обещанията на собственика, че ще бъде възстановено.
От миналата година Димитър Караненов вече е концесионер на Централния бургаски плаж, намиращ се точно зад гърба на хотел „Приморец“, и така кръгът е затворен. Много години му отнема амбицията да е „началник“ на

златното място

меракът му е още от 2007 г. Успява едва при Ангелкова. Е, така съименникът му кмет вече не може да се похвали, че бургаската община стопанисва успешно Централния плаж и че той е напълно безплатен за туристите, но какво пък. Чадърчето вече е 5 лева, шезлонгът – седем. Някои дори наричат спечелената концесия „предварително начертана схема в полза на новия плажен властелин“, защото помнят колко много общински средства са били инвестирани в стопанисването и облагородяването на плажа. През миналото лято бургазлии забелязаха и друго – странно защо Централният плаж се чистеше не от концесионера, а от фирмата, която обслужва общината. Как става това…

Кръгът обаче явно има още накъде да се затваря. Още едно легендарно заведение от соцвремената предзвиква апетита на Караненов – бар „Нептун“. Струва си някой местен разследващ орган да се заинтересува верни ли са градските легенди, че заведението наскоро рязко е сменило наемателите си. Доброзорно, казват. След изтичането едва на третата година от спечеления 10-годишен договор за наем с общинското предприятие „Благоустройствени строежи“. Дали ще се намери прокурор, който да попита как става това…
Ако ви прави впечатление, че в този разказ за успеха почти не става дума за кмета, веднага успокояваме – в грешка сте! Ролята на кмета Димитър Николов за стремителното процъфтяване на бизнес империята на Караненов в последните години е ключова. Не толкова шумна, но неотменима.

Облагородяването на Морската градина, на тъй нареченото историческо ядро на Приморския парк, е една от гордостите на Димитър Николов. Ремонтираната част бе открита, разбира се, от Бойко Борисов; регионалният министър Николай Нанков, разбира се, похвали качеството на изпълнението по проекта. Обаче, да напомним началото, парите са европейски, а ремонтът буквално стига до хотел „Приморец“. И така излиза, че общината е дала шест милиона лева европейски средства на собственика на „Приморец“, за да си лъсне той облика на имота.
Не, това направо си е дребнаво заяждане. Много по-съществено е подозрението, че в схемата с усвояването на пари от европейските фондове в Бургас прозира една и съща ръка. Ако някой позадълбае малко по-мащабно в регистрите, току-виж се оказало, че могъща част от ония усвоени 22 милиона лева от началото на нашия разказ е влязла в един и същи джоб. Чрез консорциума, чрез подизпълнители, чрез общински обществени поръчки, подписвани все от зам.-кметове (защо ли)…

Крайезерна

През юли 2017 г., отново издут от гордост, кметът Димитър Николов откри реконструираната и разширена ул. „Крайезерна“. Много бяха хвалбите, че сега вече трафик няма да има, че всичко е по европейски стандарти, че качеството е страхотно. Е, нищожен детайл от картинката, на който въобще не бива да се обръща внимание, е, че в момента близо 30 (трийсет) метра са хлътнали и отново са разкопани… Същественото е друго.
Изпълнител на тази обществена поръчка, нали помните – по ОП „Региони в растеж“, е пак консорциум. Този път друг – „Пътни строежи 2001 Бургас Крайезерна“ ДЗЗД. Единият от партньорите обаче е пак „Даскон“ ЕООД. Как се става победител, чудят се медиите при обявяването на резултата от конкурса, при положение, че консорциумът е поискал два милиона лева повече от другите кандидати и въпреки това е спечелил? Официалното обяснение е, че консорциумът, разбирай Караненов, е получил най-висока оценка заради техническото предложение и обещания срок на изпълнение. Пак да повторим, трийсетте хлътнали метра от участъка в момента са детайл… Говорим за 18 милиона лева все пак!

Започнахме с доклада на Института за пазарна икономика за усвоените европари и шестото място на Бургас. Завършваме засега пак с него. „Голяма част от изплатените пари обаче са и за градинки, паркове и паметници. Подобренията на градската среда са важни, но те не водят до преки икономически ефекти…, а в същото време отнемат значителна част от времето и ресурсите на общините… В крайна сметка при ограничен капацитет и средства местната администрация трябва да избира дали да пише и изпълнява европейски проект за каквото и да е, или да привлича нови инвеститори. Създадените стимули на местните власти силно наклоняват везните в полза на изпълнението на европейски проект. Шансът за спечелване е по-висок, резултатите са по-бързи и видими за избирателите“. И в Бургас всичко е видимо. Важното е кръгът да се затвори. Особено ако е „Приморец“. По-нататък – за Карл Маркс, Хисаря, Александър Батемберг, Росенец…

Дума

2 коментара

  1. Борис каза:

    „Батемберг“🤣

  2. Кари каза:

    Това се знае от всеки бургазлия. Въпросът е, и какво от това?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране