22.02.2019 | 0:01
Край на монопола на БДЖ
Всеки превозвач от страна от ЕС ще може да кандидатства за пътнически превози по българските линии

Вече всеки превозвач от страна от ЕС ще може да кандидатства за пътнически превози по българските линии. Това става възможно чрез последните промени в Закона за железопътните превози, приети от Народното събрание на второ четене в четвъртък (21 февруари). Текстовете са част от европейска директива за укрепване на управлението на жп мрежата и повишаване на конкурентоспособността в бъдещото единно европейско железопътно пространство. По европейски образец в закона са заложени и солени санкции при отказване на достъп до българската жп инфраструктура.

Промените са ключови, защото в момента БДЖ е единственият оператор, който има право да транспортира пътници на територията на страната. От дебатите в парламента обаче стана ясно, че този монопол ще бъде прекратен през 2024 година. Тогава изтича договорът, сключен между държавата и БДЖ за предоставяне на обществената услуга.

Превозът по различните линии ще бъде обект на открито състезание. Така че в един момент може да окаже, че от София до Бургас например ще ни превозва европейска компания. За потребителите това вероятно ще означава по-скъпи билети, но и превоз в модерни, бързи и сигурни влакове. От друга страна, 2024 година ще е ключова за БДЖ, тъй като тогава изтича и срокът, даден от Европейската комисия на правителството за финансиране на железниците чрез капиталови трансфери.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране