29.11.2015 | 0:01
Критик на турския президент бе показно застрелян
Смъртта на адвокат Тахир Елчи провокира сблъсъци с полицията в Истанбул

Председателят на камарата на адвокатите в Диарбекир и известен критик на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Тахир Елчи, беше застрелян от двама непознати пред очите и камерите на журналисти, дошли за пресконференция по съдебни теми. При стрелбата са ранени един полицай и трима репортери, информира в събота в. „Дейли Сабах“

Активистът за правата на люрдите е починал от раните си малко по-късно в болницата, в която е откаран. За момента самоличността на нападателите не е установена.

Новината за смъртта на Елчи провокира масов протест срещу Ердоган в Истанбул, който събра над 2000 души. Множеството беше разпръснато от полицията със сълзотворен газ, съобщи в. „Заман“.

Елчи е известен в Турция като един от най-яростните врагове на президента Ердоган. Преди дни той заяви, че Работническата партия на Кюрдистан – „Движение патриотична революционна младеж“ не е терористична, а демократична организация.

Трети журналист е задържан за два дни заради критики срещу Ердоган

Междувременно трети турски журналист бе арестуван в събота – само два дни след задържането на двама негови колеги във връзка с техни материали, критикуващи турския президент, съобщава ДПА. Коментаторът от турския в. „Хюриет“ Ертугрул Йозкьок може да получи до 5 години и 4 месеца затвор по обвинения за обида на президента. Обвиненията са свързани с материал на Йозкьок от септември, озаглавен „Хей, големецо, засрами се“, в който критикува Ердоган, без да споменава името му.

Джан Дюндар, главен редактор на в. „Джумхуриет“, и Ердем Гюл, ръководител на анкарския офис на изданието бяха арестувани в четвъртък по обвинения в „шпионаж“ и „разкриване на държавни тайни“ заради публикуването през май на статия за евентуални доставки на оръжия от турските тайни служби за ислямисти в Сирия.

Ердоган внесе индивидуална наказателна жалба срещу Дюндар и в. „Джумхуриет“ на 2 юни, твърдейки, че „информацията не отговаря на фактите“. Тогава той заяви, че човекът, „който е написал тази статия, ще плати тежка цена“.

В петък имаше протести в Турция в подкрепа на арестуваните журналисти. Протестиращите обвиниха правителството в опит за налагане на цензура, спиране на критиката и опит за покриване на злоупотреби, които материалите на журналистите са разкривали. В Анкара полицията разгони протестиращите със сълзотворен газ и не им позволи да направят поход до редакцията на в. „Джумхуриет“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране