17.04.2018 | 11:32
КТБ продаде банка „Виктория“ на Инвестбанк
Очаква се да започнат процедурите по поглъщането на закупената кредитна институция от нейния собственик

Инвестбанк официално е обявена за победител в продължилото повече от година наддаване за ТБ „Виктория“, която е 100% собственост на обявената в несъстоятелност Корпоративна банка. В официалното съобщение по случая пише следното:

„Днес, 16.04.2018 г., Синдикът на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), сключи с „Инвестбанк“ АД рамков договор за едновременното прехвърляне и получаване на договорената цена на съвкупността от следните финансови активи: 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД и цялостната експозиция на eдноличния собственик на капитала към ТБ „Виктория“ ЕАД. Предстои провеждане на процедура пред Комисията за защита на конкуренцията за разрешаване на предстоящата концентрация. Подписването на договора е в резултат от проведена процедура за продажба на съвкупност от финансови активи по реда на чл.87, ал.5 във връзка с ал.8 и 9 от Закона за банковата несъстоятелност, открита с решение от 29.06.2017 г. на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). В първия етап на процедурата участваха четирима кандидат купувачи, а след извършен дю дилиджънс анализ обвързващи оферти подадоха „Инвестбанк” АД и „Българо-американска кредитна банка“ АД. След проведени преговори, анализ и съпоставка на финансовите параметри на подадените окончателни оферти Синдикът на КТБ АД (н) избра „Инвестбанк“ АД за купувач на продаваната съвкупност от финансови активи. Изборът бе одобрен с решение на Управителния съвет на ФГВБ от 26.03.2018 г. Купувачът е поел задължение за пълно погасяване на експозицията на КТБ АД (н) към ТБ „Виктория“ ЕАД ведно с дължимите лихви към датата на приключване на сделката. Погасените в резултат от оперативната дейност на ТБ „Виктория“ ЕАД краткосрочни и дългосрочни задължения в периода от 2015 г. до датата на подписване на рамковия договор, както и постигнатата цена на продаваната съвкупност от финансови активи осигуряват не само пълно възстановяване на направената от КТБ АД (н) през юни 2014 г. инвестиция под формата на акции и други финансови инструменти, но и формират положителен нетен паричен поток (печалба) в размер на около 2 800 000 лева“.

След като акциите на ТБ Виктория бъдат прехвърлени на новия й собственик – Инвестбанк, се очаква да започнат процедурите по поглъщането на закупената кредитна институция от нейния собственик.

1 коментар

  1. Мартин каза:

    Аман от крупните далавери на фараон Цветан Василев и неговите хора! Още не можем да се оправим след рухването на Василевата пирамида – КТБ!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране