22.09.2014 | 11:05
КТБ: Юруш по сценария!
ДПСи Доган крадат активи на затворената банка
Чавдар Цолов

Четиринайсти юни беше. Тогава тези думи нищо не значеха.

Пред Илиана Беновска беше застанал Янко Янков, народен представител от ДПС, член на Централното му бюро. В едно изречение Янков заяви, че ако някой от КТБ се опитва да убие Делян Пеевски, трябва да се анализират причините, довели до това, и да се стигне до дъното, защото подобен манталитет може да доведе и до други подобни явления. Каквото и да означава това, както каза напористата колежка.

И един интересен детайл от интервюто. „Янко Янков: Не я познавам тази банка, нямам никаква представа, никога не съм комуникирал. Сигурно може да има и елемент на преекспониране на нещо. Затова казвам, трябва да се види от компетентните органи и ние трябва като политици да ги стимулираме в тази посока, нещата да отидат докрай.“

Малкоизвестният Янков, който няма „никаква представа“ от КТБ, даде инструкцията да се стимулират компетентните органи, която явно му е била внушена от ръководството на ДПС. Да се стимулират кои? Прокуратурата, БНБ, полицията, ДАНС? Както виждаме към днешна дата – всички те.

Къде отидоха независимите власти и институции у нас, след като някакви депутати ги стимулират да работят. И защо ли го правят толкова безцеремонно.

Най-независимите умове твърдят, че има предварителен сценарий. Масирана атака на прокуратурата, която да стигне „до дъно“ и да отреже финансовите корени на „кандидат убиеца“, залавяне на помощника му от „Банков надзор“, удряне на „черен печат“ и от страна на БНБ. Това го играхме вече. Завръзката. Бърз фалит на КТБ, изобличаване на политиците с влогове в нея (след като Пеевски вече е изтеглил парите си) и посочване на БНБ като съучастник. Това е развитието и кулминацията – Искров, а защо не и целият управителен съвет на Централната банка подават оставка и властта заема … – примерно Йордан Цонев – човек, вещ в банковите и финансовите дела.

Дали е така, предстои да видим, епилогът наближава. Някои неща се пообъркаха, защото гражданското общество взе да се самозаражда, но като цяло сценарият се спазва.  Доказа го и изминалата седмица.

На 18 септември неоткриваемият Цветан Василев, вече в ролята на самопредал се на сръбските власти, заяви точно това: „Разследването в България е политически мотивирано и марионетки на атаката срещу него са бившият министър-председател Пламен Орешарски и управителят на БНБ Иван Искров.“ Той допълни, че ще се върне в България тогава, когато се чувства сигурен. Мисли по варианта дали да поиска политическо убежище в Сърбия.

Чухте ли, собственикът на четвъртата по големина банка в България, страна-членка на ЕС, може да потърси политическо убежище в съседна държава, кандидат член на Евросъюза, още ближещ раните си от жестока гражданска война? Това би било равно на световен потрес сред чуждестранните инвеститори.

Василев може и да не се върне скоро, въпреки „гостоприемството“ на премиера Близнашки, един объркан от прекомерен властови нагон човек. „Василев трябва да се върне, да съдейства на правосъдието за бързо изясняване на ситуацията във и около КТБ. Той е длъжен да го направи. Залогът е огромен“, каза Близнашки.

Колкото за микрогражданското общество, което скандира пред БНБ, то (даже и Луна) се ориентира инстинктивно, а инстинктът го води към призиви за арест на Иван Искров. На 15 септември недоволните клиенти на КТБ разпространиха отворено писмо до управителя на БНБ, в което го призовават да вземе „НЕплатен отпуск“ и да напусне БНБ. „Това ще даде поне малка надежда, че това ведомство със 135- годишна история ще започне да върши нещо по проблема КТБ“, пишат още вложителите. Протестиращите посочват, че не желаят вече Искров да работи за техния интерес и остро осъждат неговото поведение.

Алиби стана фактът, че БНБ приветства усилията на инвестиционния фонд EPIC, който представлява основните акционери на Корпоративна търговска банка, за подпомагане на рекапитализирането й и изразява готовност да участва, в рамките на своите компетенции, в обсъждането на преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ. В случай че не бъде получена държавна помощ от българското правителство, EPIC следва да информира БНБ по какъв начин ще бъде осигурена нужната ликвидност за възстановяване на операциите на двете банки от групата на КТБ. Обръща се внимание, че към настоящия момент двете банки продължават да имат огромен недостиг на ликвидни средства за изплащане на задълженията към депозантите им, които са в размер на 6.227 млрд. лв. за КТБ и на 285 млн. лева за Търговска банка „Виктория“ ЕАД.

Само да вметнем едно сочно въпросче: „Защо БНБ и правителството не дадоха 300 млн. лв., за да стабилизират КТБ навреме, та сега въпросът откъде да намерят 20 пъти повече стана актуален?“

Сега става дума за спасяване на силно разклатена водеща банкова институция у нас, чието сгромолясване, каквото и да бае БНБ, може да повлече и други банки.

На това наблегна и ген. Атанас Атанасов, който също обвини БСП и ДПС за кризата в КТБ. Заместник-председателят на ДСБ коментира и протестите на вложители в КТБ: „Не протестирайте пред БНБ, а пред централата на ДПС на бул. „Стамболийски“, посъветва ги той. Атанасов бе категоричен, че Реформаторският блок ще влезе във властта и ще разследва ДПС.

Каза го и бившият премиер и ръководител на изследователското звено „Лаборатория управление на рискове“ на Нов български университет Иван Костов. „За всички е очевидно откъде тръгна атаката срещу КТБ. Пеевски и Доган са основната ос. Те трябва да отговарят каква им е ползата – очевидно разграбването на банката и придобиване на активите. Те са започнали вече да ги придобиват“, подчерта бившият премиер.

Обърка се сценарият и около „поддържащата роля“ на Цветан Гунев от БНБ. Софийският градски съд остави без уважение искането на прокуратурата подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор“ да бъде отстранен от длъжността си. Съдията Николай Младенов, който председателстваше състава, сметна, че държавното обвинение не е представило никакви доказателства или данни, от които да може да се направи извод, че Гунев би могъл да попречи на разследването.

БНБ направи една животоспасяваща (за ръководството й) крачка. Управителният й съвет взе решение за удължаване срока на специален надзор за КТБ АД и ТБ „Виктория“ ЕАД с още два месеца, съответно до 20 и 22 ноември. Разплитане на случая и възмездяване на вложителите едва ли ще има по-рано от Коледа. В периода от 28 октомври до 20 ноември акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, ще имат възможност да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. Това ще стане на базата на резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност.

Това звучи логично, законосъобразно и отговорно. Зад него обаче се вее хастарът на една гузна стратегия на централните банкери. След като участвахме в забъркването на кашата, да изчакаме максимално дълго, за да може новата власт да я издуха.

Лидерът на БСП Михаил Миков поиска от президента стенограмите от консултациите при него, които се проведоха в началото на кризата около Корпоративна търговска банка (КТБ). Миков внесе заявление за достъп до информация, адресирано до държавния глава. В документа пише, че лидерът на БСП иска да му бъдат предоставени извлечения от разговорите на „Дондуков“ 2 на 29 юни и 14 юли тази година. Миков припомня, че те бяха проведени спешно заради опитите за дестабилизация на банковия сектор. На тях присъстваха премиерът Пламен Орешарски, представители на партиите в парламента и управителят на БНБ Иван Искров. „Разговорите завършиха с общо становище, че банковата система е стабилна, а влоговете на гражданите и фирмите са гарантирани“, се казва още в заявлението на Миков.

Да, Миков, за когото Бойко твърди, че може да бъде слушан какво говори до 9 сутринта, е прав. Как така конфиденциалната стабилност се превърна след броени дни в безотговорно говорене за финансов крах?

„Нито аз, нито семейството ми имаме необслужвани кредити в КТБ или някакви други отношения, или интереси свързани с тази банка“. Няма нужда да ви светвам кой повтори или потрети това в тази нажежена седмица. Това е кандидатът за депутат от ДПС Делян Пеевски в отворено писмо до медиите.

Къса памет, що ли?

Вежди Рашидов пак преигра в ролята си на „страдалеца“, който заради лични криви сметки се опита да поведе онеправданите. Управителят на БНБ Иван Искров отговори на обвиненията на Вежди Рашидов, публикувани в негово интервю от 16 септември. В текста Искров призовава бившия министър на културата да предостави доказателства за посочените от него твърдения за зависимости и плащания или да се извини публично. В противен случай щял да го съди.

Като епилог на всичко и като ангажираност на финансовото министерство към проблема отново се изговориха едни вече брадати истини. Възможно било Европейската комисия да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради неосигурения достъп до гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Това изисквала клауза в една евродиректива, която ние не сме възприели. Тя гласяла, че пет дни след затварянето на банка депозантите й трябва да получат достъп до парите си.

Странно, нали? България от години е сочена за отличничка по транспониране на еврозаконодателството, такъв важен момент, който преобръща нашите закони, е пренебрегнат.

Най-вероятно ще ни го наложат. И депутатите в новия парламент ще трябва да го приемат. С помощта на дъвки, кой колко велик е и как е предупреждавал и слюнки срещу противниците, които са корумпирани и некадърни по принцип.

А дотогава – Юруш по сценария!

Loading...

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Анонимен, гола водица си! Хората, към които се обръщаш, не са ти приятели. Освен това, твърдиш поне 2 откровени лъжи: 1) Ако се довърши сценарият с несъстоятелността на КТБ, всички депозити над 196 000 лв ще духат супата. Акции е по-добре от нищо, нали? 2) Цитираните от теб финансисти неяма как да ни ограбят още веднъж, това е кухо твърдение, нещо като партиен лозунг, не означава нищо, но има претенции да прави внушения. 3) Ако Цветан Василев бъде допуснат да я управлява, неата ще си дойдат на мястото. „Ограби“ какво означава – квесторите и БНБ я стискат за шията тая нещастна банка вече 3 месеца и не могат да я сринат до нивото на останалите български банки от сергията. На всички, които ти четат коментара вече е ясно кой те праща.

  2. Анонимен каза:

    Приятели с гарантирани по закон депозити до 196 000 лева, защо подкрепяте манипулативни внушения, че КТБ трябвало да бъде „оздравена“ с вашите депозити?! Разни псевдо експерти, които имат пряк финансов интерес да ви ограбят още веднъж (Стоян Александров, Вучева, Красимир Стойчев…), предлагат да получите облигации вместо депозитите си. Така щяла да бъде „оздравена“ КТБ. Разбирате ли, че срещу тези „облигации“ ще получите, в най-добрия случай, само част от вложенията си и то след много време.?! Кой ще управлява „оздравената“ КТБ? Цветан Василев, който я ограби ли? Или Пеевски, или Доган, или Иван Костов?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране