Зареждане

Напишете

ОБЩЕСТВО

Кучият студ се отлага

share

Кучият студ малко се отлага. Най-студено ще е във вторник, когато сутринта термометърът в Западна България ще показва -20°

В Дунавската равнина температурата ще е между -18 и -15 градуса, в Тракийската низина -15/-12, а по Черноморието -12/-10. Това съобщи шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков. Студът във вторник идва от нов циклон, който ще започне от Южна Гърция. Той бързо ще достигне югоизточните части на страната ни и там ще завали сняг.

В събота ще е ветровито в Добруджа с условия за слаби снеговалежи. Повече сняг ще превалява в Източна България. Максималните температури ще са между -12 и -5 градуса. Вятърът ще отслабне в неделя, но в североизточните райони все още ще вали сняг, а в западната половина облачността ще се разкъсва и намалява. В югозападните райони ще е слънчево.

Много облаци ще има над страната ни в понеделник. Слаби снеговалежи са възможни следобед в южните райони. Постепенно затопляне се очаква от четвъртък. То ще продължи и в петък, когато и минималните, и максималните температури ще са над средните за януари от -2 до 6 градуса, каза още метеорологът. Снегът в последния работен ден от тази седмица създаде сериозни проблеми с движението по част от пътищата. Заради навяванията имаше проблем с погребението на двама души от с. Смочево, защото автомобил на погребалната агенция не успя да стигне.

В Петрич за 1-и път от години се наложи улиците да се чистят със снегорин, защото досега не е падал толкова сняг. Имаше и около 40 повалени метални стълба и скъсани кабели. Селища без ток и затворени пътни участъци имаше във Великотърновска област след падналия обилен снеговалеж. Въпреки забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона в цялата страна в петък сутринта водач на тир буквално е блокирал пътя от Велико Търново към Свищов. Камионът препречил движението на снегорин, който, за да избегне челен удар, се обърнал в крайпътна канавка Наложило се двете машини да бъдат изтеглени с верижна техника.

В нощта на снежната буря пък двама младежи се забиха с колата си в стълб в с. Царевец. 20-годишно момче, возило се на задната седалка, е в кома, а шофьорът също е потрошен в свищовската болница. През нощта срещу петък виелицата в Русе бе съчетана и с гръмотевична буря. Десетки селища в цялата страна останаха за няколко часа без ток. ГКПП Дунав мост е отворен и почистен, но тежкотоварните камиони са спрени и от румънската страна.

Магистрала “Хемус” на територията на Варна и Шумен бе затворена за движение в двете посоки. Забранено бе и пътуването на автомобили по пътя Варна – Добрич.

Локомотив се повреди и блокира 70 пътници от влака

Варна – Пловдив край сунгурларското с. Лозарево. Двагателят отказал и се наложило от БДЖ да пращат друга машина да тегли композицията. До 16,30 ч влакът още не бе потеглил и пътниците изкараха час и половина по кафенетата на гарата. “Предложихме им да ги закараме до града, но отказаха”, каза кметът на Сунгурларе Васил Панделиев.

Микробус се блъсна в снегорин

Бусът с пловдивска регистрация тръгнал за Родопите с летни гуми и без вериги. Пълна с нафта цистерна се обърна вчера рано сутринта край Враца. Шофьорът пътувал за Монтана и навлязъл с висока скорост на зеледен завой.

Шофьорът по чудо се отървал с леки наранявания. Наложи се горивото да бъде преточено в друга цистерна. Няма бедстващи хора и закъсали коли в област Плевен. Пътищата са проходими при зимни условия, тежки машини почистват настилките от снега. Единственото затворено шосе заради навявания е между никополските села Любеново и Въбел. Това съобщиха от областната администрация в петък. Заради очаквания студ в Плевен са осигурени 12 места за временен подслон на хора без дом. Ще настанят бедстващите в хотел “Сторгозия” Там те ще получават топла храна от социалния патронаж.

Удължават с още 3 дни ваканцията

Министерството на образованието призова кметовете да удължават ваканцията в селищата, в които не е възможно да се възстанови учебният процес на 9 януари. От 9 до 11 януари няма да има занятия в областите Кюстендил, Хасково, Габрово, Ямбол, Пазарджик, Силистра, Монтана, София-област и Благоевград. В Русенско от 9 до 11 януари няма да се учи в общините Борово, Бяла и Ветово, в Сливо поле – само на 9 януари.

В община Ценово неучебни са 9 и 10 януари. Във варненската община Суворово са затворени за два дни двете училища и детската градина, както и в селата Чернево и Николаевка. На 9 и 10 януари няма да се учи и в област Стара Загора, Велико Търново, Враца и Перник, Добрич. В общините Сливен, Троян, Симеоновград, Дългопол, Нова Загора, Твърдица и Котел неучебен засега ще бъде само 9 януари (понеделник). За София-град все още няма информация от Столична община.

Мраз! Мъж почина от студ на улица в село Лавина затрупа фрийрайдър на Рилските езера

Студът взе първата си жертва в област Благоевград. В петък около 8 ч на 20-ина метра от къщата си в санданското с. Враня е открит безпомощен и премръзнал 66-годишният Методи Богоев. Открили го негови съселяни, които тръгнали сутринта за служба в черквата. Веднага са подали сигнал на тел. 112. Екип на Бърза помощ в Сандански пристигнал бързо въпреки тежките зимни условия, но малко след като е качен в реанимобила, пенсионерът е починал. Той живее сам в къща в края на селото, има само сестра, която живее в Благоевград.

Не се изключва предната вечер да се е почерпил и да не е успял да стигне до дома си. Аутопсията ще покаже каква е причината за смъртта. По обед вчера лавина затрупа мъж в Рила. Снежната маса се е свлякла около влека в района на Седемте рилски езера. По това време там са се спускали със сноуборд двама братя, любители на екстремните ски и извънпистовото каране. Единият видял как лавина пада върху брат му и веднага подал сигнал.

Към мястото веднага са се отправили планински спасители. Общо над 30 души са се включили в акцията по издирването на затрупания фрийрайдър. Спасителите, които открили затрупания, са установили, че има зачатъци на пулс, и са започнали да го реанимират. След това обаче е пристигнал лекар реаниматор, който установил, че мъжът е починал.

Загиналият е Филип К. от София, който бил заедно с брат си Йордан в близка хижа, за да празнуват Йордановден. Излезли навън, за да се спускат по необработени терени, и ги застигнала лавина на около 500 метра от тях. Именикът се спасил, но брат му попаднал под снежната маса.

Дунав в лед, ако 10 дни е минус 10°

Ниското ниво на Дунав и задържането на минусови температури са предпоставка за образуване на ледоход по Дунав. За да се случи това, е нужно десетина дни градусите да останат минус 10. 28 пъти е замръзвала голямата река в последните 117 г. Най-често това е ставало до 50-те години на ХХ в.

Според статистиката най-дългият ледников период по Дунав е бил от 21 декември 1953 г. до 19 март 1954 г. Дунав е замръзвал два пъти напълно през зимата на 1984 г. – 1985 г. За последно ледоход е имало през 2014 г. През зимата на 2011-2012 г. се е задържал 24 дни. Тогава ледоходът достигнал 80-90 % и е нанесъл сериозни поражения на неизвадени от водата понтони.

Снегорини 24 ч чистят София, влизат днес по малките улици

Между 70 и 150 снегорина чистиха София в петък. Машините бяха на денонощен режим заради непрекъснатия снеговалеж. Те обработиха по няколко пъти със смеси срещу заледяване улици и булеварди, по които се движи градски транспорт, опасни и стръмни участъци, както и основни улици в кварталите. Снежната покривка в Софиядо ранния следобед достигна 25 см, но в по-южните и по-високите части достигна 50 см.

Очаква се днес техниката да влезе по-масово в малките квартални улици. “Чистенето там ще почне, когато спре снегът, защото приоритет са трасетата на градския транспорт, за да не се блокира градът”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. В петък отново се наложи временно да бъдат затворени пътищата към планината Витоша, за да се избута снежната маса и да се опесъчат. След това по пътя от “Драгалевци” към хижа “ Алеко” се допускаха само автобуси и автомобили с вериги.

Заради бурния вятър и намалената видимост автобусите по линия 49 от Банкя до кв. “Клисура” се движиха по съкратен маршрут. 42 глоби за непочистени тротоари са наложили от Столичния инспекторат. 146 бездомници пък са пренощували в двата общински кризисни центъра. При обходите на екипи на аварийно-спасителното звено от улицата са прибрани още четирима бездомници.

Движението в 6 области е спряно

Към 17,30 ч І в петък движението в областите Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен е спряно, съобщиха от АПИ. Магистрала “Тракия” бе затворена за всички автомобили от Зимница до Бургас. “Хемус” бе затворена на територията на област София за всички камиони над 12 т, а за всички автомобили – на територията на областите Шумен и Варна.

Министерството на външните работи съобщава, че автомагистралата Ниш – Белград е затворена и в двете посоки в района на пътен възел “Трупале” (на него се свързват пътищата от София и Скопие) поради снегонавявания, на места преспите са достигнали 2 м. Част от движението е пренасочено към стария път през Алексинац. Министерството препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания в тази част на Сърбия.

423 населени места бяха без ток към 17 часа, авариите в 185 селища са отстранени, съобщиха от министерството на енергетиката. Най-много са те в Североизточна България – 379 населени места. В Западна България без ток са 17 селища, а в Югоизточна – 27.

социално споделяне

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.