03.10.2017 | 15:11
„Кумгейт“ и в „Булгартрансгаз“?
Изпълнителният директор на дружеството Георги Гегов бил мъж на депутатката от ГЕРБ Теодора Георгиева, а двамата заедно кумували на съпартиеца й Александър Ненков и съпругата му Пламена

БСП категорично и ясно отхвърля модела „Кумгейт“ – политически и роднински обвързан модел за функциониране на местната власт с цел финансови и други изгоди. Това обяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от левицата Валери Жаблянов. „За нас темата не е нова. Става дума за старателно и дълго време изграждано взаимодействие между органите на ГЕРБ на централно и местно ниво с цел монополизиране на социалното и политическо пространство“, заяви Жаблянов, според когото в управляващата партия има зависимости и обвързаности дори отвъд местната власт.

„Този модел деформира политическата демокрация в България и влияе върху резултатите от изборите на всички нива“, допълни Валери Жаблянов. Социалистите изнесоха информация за шуробаджанащина и в държавната компания „Булгартрансгаз“. Според тяхната схема председателят на управителния съвет на „Булгартрансгаз“ и зам.-председателят на надзорния съвет на дружеството Владимир Митрушев са назначени благодарение на Делян Добрев.

Изпълнителният директор на дружеството Георги Гегов бил мъж на депутатката от ГЕРБ Теодора Георгиева, а двамата заедно кумували на съпартиеца й Александър Ненков и съпругата му Пламена. Пламена била служител в „Булгартрансгаз“, а Александър е син на Юлия Ненкова, която на свой ред е председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), обясниха от БСП.

Брифингът на „Позитано“ 20 мина без присъствието на председателката Корнелия Нинова. Отсъстваше и депутатката Елена Йончева, която бе основен източник на информация около скандала с фамилните назначения на гербера Делян Добрев в община Хасково. По-рано Добрев обяви, че е внесъл оставката си в деловодството на парламента. Той се закани да съди Йончева заради нейните твърдения за нагласени обществени поръчки.

Парламентаристите от ГЕРБ обаче ще гласуват против оставката на своя съпартиец. Те ще получат съдействие и от НФСБ, чийто лидер и вицепремиер Валери Симеонов също заяви, че не подкрепя оттеглянето на Добрев от Народното събрание. Активът на управляващата партия в Хасково пък настоява Делян Добрев да остане депутат и началник на структурата в града. Почти всички местни организации на ГЕРБ в страната излязоха с декларации в подкрепа на Добрев. В същия дух бяха изказванията на водача на депутатите Цветан Цветанов и на шефа на парламента Димитър Главчев.

Социалистите пък застанаха зад позициите на Елена Йончева, която бе сред първите, дали гласност на шуробаджанащината в общината. Очакванията са депутатите да започнат утрешното си пленарно заседание именно с оставката на Делян Добрев.

бутони за споделяне


1 коментар

  1. Дарт Вейдър каза:

    Осведомен
    Никак не е чудно, че стана явна схемата в „Булгартрансгаз“, където на добре платена ДЪРЖАВНА служба са уредени тези „близки“ люде. Съпругата на Ал. Ненков – Пламена, е твърде млада, за да има “ завидна професионална кариера“. Всъщност начален тласък в нейното „кариерно изкачване“ й е даден не поради някакви изключителни способности (веднага след завършването на образованието си е назначена в Международния отдел или нещо подобно на „Овъргаз“), а заради връзките на нейния баща – бивш служител във ІІ Главно управление, т.е. офицер от ДС. На тези протекции се дължи и пребиваването й в Института за икономика и политика( май така се казваше?!), както и всичките й „специализации“ тук и там. Ал. Ненков също е безкрайно протежиран и това е повече от видно, ако човек проследи постните му и нескопосани изказвания. Крайно време е да спрат да лансират твърде посредствени персони, поставени на синекурни ДЪРЖАВНИ длъжности, които едва ли биха заели, ако се явят на обективен конкурс за даденото работно място.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране